Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet'in sunduğu Başkent Kulisi programında soruları cevapladı. Kacır "Türkiye'nin ilk hava-hava füzelerini TÜBİTAK SAGE geliştirdi: Gökdoğan, Bozdoğan. Tayfun dünyaya ilan ettiğimiz geliştirdiğimiz en uzun menzilli füze projemiz ama ilan etmediklerimiz de var. Türkiye elbette ki caydırıcılık unsurlarını en üst düzeyde temin eden ve bütün unsurları milletimizin huzuru ve istikbali için geliştiren bir ülke." dedi.

BOZDOĞAN VE GÖKDOĞAN FÜZELERİ

Türk savunma sanayiinin en önemli projelerinden olan ve TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen BOZDOĞAN – GÖKDOĞAN füzeleri, Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri olma özelliğine sahip olmasıyla büyük önem arz ediyor.

GÖKTUĞ Projesi kapsamında geliştirilen ilk füze olan BOZDOĞAN Görüş İçi Füzesi, daha önce yerden ve Nisan 2021’de atış testlerini başarıyla tamamlamıştı. Proje kapsamında geliştirilen ikinci füze olan GÖKDOĞAN Görüş Ötesi Füzesi ise Kasım 2022’de testleri başarıyla tamamlamıştı.

Bu tarihlerden itibaren Türkiye’nin ilk milli hava-hava füzeleri için atış testleri devam etmiş olup son olarak 2023 yılının son çeyreğinde hem BOZDOĞAN hem de GÖKDOĞAN füzelerinin test atışları icra edildi.

TAYFUN FÜZESİ MENZİLİ NE KADAR?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamasında "Son yaptığımız Tayfun testidir o Yunanlıları çıldırtan. Devam eden süreçte inşallah bu adımlardan bir tanesi ve şimdi onun mesafesini artıracaklar. Yani 561 kilometre filan şu anda menzili bunu daha da uzatmak... Tabii bu 561 kilometre Yunanlıları tamamen Atina bunun menzili içinde diye ürkütmeye başladı, kırmızı alarm verdiler. Cenk ve Gezgin füzeleri gibi daha nicelerinin müjdelerini zamanı geldiğinde vereceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Taktik Balistik Füze (Tactic Ballistic Missile) (TBM) 300 km'den az menzile sahip BF sistemidir.

Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.

Uzun Menzilli Balistik Füze (Intermediate Range Ballistic Missile) (IRBM) 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.

Kıtalararası Balistik Füze (İntercontinental Ballistic Missile) (ICBM) 5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.

Denizaltından Atılan Balistik Füze (Submarine Launched Ballistic Missile) (SLBM)

BALİSTİK FÜZELER NEDEN ÖNEMLİ?

Balistik füzelerin imha edilmesi, atmosfere girdikten sonra elde ettikleri hız sebebiyle çok zor. Bu sebepten ötürü uzayda, yani hedef yönelmeden önce imha edilmeleri gerekiyor. Bunun için de anti-balistik füzeler mevcut ancak onlar da çok yüksek birim maliyete sahipler. Ayrıca uzayda imha edilmeleri için çok gelişmiş sensör ağı gerekiyor. ABD ve Rusya başta olmak üzere oldukça az ülke anti-balistik füze teknolojisine sahip.

 

Yorumlar 6 Yorum Var
  • vatandaş 20.10.2024 18:17
    ne gerek var ki bunları dillendirmeye?
  • Cskn 20.10.2024 18:10
    ABD İran'la meşgulken nükleer silaha geçmeliyiz.
  • Alp 20.10.2024 18:09
    Maşallah
  • Yasin 20.10.2024 18:07
    Yav farkli farkli roketlere zaman ayiricaginuza super sonik tek roket uzerinde enerjinizi toplayin. Yok o yok bu yok şu onemli olan seri uretime gecmek. Onun içn tek urun son model olsun ve seri uretime geçelim artik.deneme asamasini gecelim vakit yok.
  • Illede Vatan 20.10.2024 17:59
    Iṣte bu güzel haber sayin Bakanim bu mallara ṣöyle bir kiyak yapin test edilen füzelere içimizdeki soysuzlari füze,ye bağlayip Hint Okyanusunda test edelim hiç olmazsa böylece iṣe yarasin kani bozuklar.
Daha fazla yorum görüntüle