Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmak için Rusya’ya bağlı Tataristan'ın Kazan kentine gitti. Erdoğan, burada gerçekleştirdiği temaslar kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme yaptı.

"Adım Atması Çağrısında Bulunduk"

Erdoğan, Putin ile görüşmesinde "Esad ile temas" konusunu ele aldıklarını belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Sayın Putin’e, Beşar Esad'ın bizim çağrımıza vereceği cevabın sağlanması noktasında bir adım atması çağrısında bulunduk.”

Güvenlik Zirvesi İstanbul'da Gerçekleşti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazan'daki temaslarının ardından yurda döner dönmez, TUSAŞ'a yönelik terör saldırısı nedeniyle İstanbul Atatürk Havalimanı'nda bir güvenlik zirvesi düzenledi. Erdoğan’ın başkanlık ettiği toplantı yaklaşık bir buçuk saat sürdü.

Toplantı sonrası yapılan yazılı açıklamada, terörle mücadelenin kararlılıkla süreceği ve sınır ötesinde bir "teröristan" oluşumuna asla müsaade edilmeyeceği vurgulandı.

Erdoğan'ın Açıklamaları

“En başından beri, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması ve bölgede kalıcı, adil, kapsayıcı bir barış ve huzur ortamının sağlanması gerektiğini savunuyoruz. Terör örgütleriyle ayrım gözetmeden mücadele etmek, sınırlarımızın güvenliğini sağladığımız kadar bu ilkesel duruşumuzun da bir parçasıdır. Ancak bölgemiz her geçen gün daralan bir ateş çemberine dönüşüyor.”

Erdoğan, Suriye yönetimine yönelik şu çağrıyı yaptı:
“Türkiye ile gerçekçi ve samimi bir normalleşmenin, kendilerine sağlayacağı faydaları görerek adım atmaları beklentimizdir. Önümüzdeki dönemde bu yönde yapıcı bir adım görürsek, Türkiye-Suriye normalleşmesini birlikte inşa edebiliriz. Çünkü bölgedeki istikrarsızlık, adeta bir bataklık gibi terör örgütlerini ve kötü niyetli unsurları buraya çekiyor. Bu bataklığı kurutmanın ve orayı bir gül bahçesine dönüştürmenin yegâne yolu, iş birliğinden geçiyor.”

Erdoğan, Putin ile yaptıkları görüşmede, Suriye yönetimi üzerindeki Rusya’nın etkisine vurgu yaparak beklentilerini şöyle özetledi:
“Sayın Putin ile tüm bu konuları, Türkiye’nin durduğu noktayı ve beklentilerimizi konuştuk. Kendisine, Esad’ın bizim çağrımıza vereceği cevabın sağlanması konusunda bir adım atması çağrımız oldu. Putin’in bu yönde bir girişimde bulunup bulunmayacağını zamana bırakıyoruz.”

Yorumlar 0 Yorum Var