Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmak üzere Rusya'ya bağlı Tataristan'ın Kazan kentine gitti. Zirvede önemli görüşmeler gerçekleştiren Erdoğan, dönüş yolunda aralarında Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber7 yazarı Mehmet Acet’in de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Milli Paralarla Ticaret Özgürlük Getirir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli paralarla ticaretin önemine değinerek, "Bu yöntem, uluslararası ticareti döviz baskısından kurtarır ve çeşitlendirir" dedi. Alternatif finans sistemlerinin, ülkelerin ticaretini özgürleştirip müdahaleleri önleyeceğini vurgulayan Erdoğan, “Yıllardır milli paralarla ticaret politikasını savunuyoruz” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Alternatif finans ve ödeme sistemleri, ticaretin önünü açarak daha sağlam yapılar oluşturur. Ödeme sistemlerindeki çeşitliliğin olmaması, finansal piyasaları şoklara karşı kırılgan hale getiriyor. Bu yüzden bu sistemlerin geliştirilmesi şart."

Trump’ın Dolar Tehdidi Üzerine

ABD Başkan adaylarından Donald Trump’ın, "Doları rezerv para birimi olmaktan çıkaran ülkelere yüzde 100 vergi" tehdidine dair soruya yanıt veren Erdoğan, şöyle konuştu:
"Amacımız mevcut sistemleri yarıştırmak değil. Bizim milli paralarımızla yolumuza devam etmemiz gerekiyor. Trump, ABD Başkanı olduğu dönemde de finans konularını kendileriyle görüştük, o zaman müdahale etmediler. Milli paralarla ticaret politikasını hangi ülkeyle ilerletebiliyorsak atarız bu adımları. Kazan-kazan esasına dayalı iş birlikleri herkesin yararına olur. Amerika ve Batı ülkeleri bu yönde adımlar atarsa hepimiz kazanırız."

Savunma Sanayiinde "Çelik Kubbe" Projesi

Erdoğan, Putin ile yaptığı görüşmede S-400 sisteminin yeni fazı ve Türkiye’nin başlattığı Çelik Kubbe Hava Savunma Sistemi hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını belirtti.

"S-400’ün ikinci fazı konusunda birilerinin ne dediği bizi ilgilendirmiyor, bu kararları Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak biz veririz. Çelik Kubbe adını biz koyduk, bu sistemin takvimini de biz belirleriz. Muhalefet bütçe meselesinde çılgına dönse de kaynaklarımızı kendimiz temin ederiz ve projelerimizi hayata geçiririz. Savunma sanayii alanında hangi noktaya ulaştıysak, daha ileri hedeflerimize de aynı kararlılıkla yürümeye devam edeceğiz.”

Ankara-Pekin İlişkileri Hakkında

Türkiye-Çin ilişkileri konusunda Erdoğan, iki ülkenin kökleri geçmişe dayanan güçlü bağlara sahip olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Çin, dünya siyaseti ve ticaretinde etkin bir ülke. Stratejik ortaklık düzeyindeki ilişkilerimizi geliştirmek için yeni adımlar atabiliriz. Çinli dostlarımızla ticaret hacmimizi artırmak ve yatırım potansiyellerini değerlendirmek üzerine sık sık görüşüyoruz."

Çin’in, Türkiye'ye bir ziyaret planladığını belirten Erdoğan, “Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in yakın zamanda Türkiye’ye geleceğini ve ardından bizim de bir iade-i ziyaret gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Bu sürecin çok uzun sürmeyeceğini umuyoruz” dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var