İlan sitelerine yönelik denetimlerden kaçan bazı kişiler, konut ve otomobil satışlarını sosyal medya platformlarına yönlendirdi.

Son iki yılda Ticaret Bakanlığı’nın aldığı tedbirler, konut ve otomobil piyasasını normale döndürmeye başladı. Fiyatlardaki köpük etkisi azalırken, özellikle ticaret yapılan ilan sitelerine yoğunlaşan denetimler dikkat çekti. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi ile sahte ilanlara ve fiyat manipülasyonlarına karşı önlemler alındı.

Ayrıca, satışa aracılık yapacak kişilerin yetkilendirilmiş emlakçı olması şartı getirildi ve işlemler ‘güvenli ödeme sistemi’ ile gerçekleştirileceği kararlaştırıldı. İkinci el otomobil piyasasında ise, sıfır otomobil satışının 6 ay veya 6 bin kilometreden önce yapılmasının yasaklanması süresi uzatıldı.

İlan sitelerinde uygulanan denetimlerin bazı fırsatçıları sosyal medyaya yönlendirmesi sonucunda, Instagram gibi platformlarda usulsüz satışlar devam ediyor. Bu durumu gören Ticaret Bakanlığı, sosyal medya denetimlerinin de yapılacağını açıkladı. Bu tür platformlarda fahiş fiyatlar, sahte ilanlar veya kural dışı satış yapanlara 10 bin lira ile 100 bin lira arasında ceza uygulanacağı bildirildi.

Yorumlar 0 Yorum Var