Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin Somali açıklarında başlattığı petrol arama çalışmaları ve ABD şirketlerinin ilgisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Somali açıklarında tarihi adım attı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Oruç Reis gemisiyle Somali açıklarında yürütülen üç boyutlu sismik araştırmalar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin kendi mühendislik gücü ve ekipmanlarıyla uluslararası sularda petrol arayacak konuma geldiğini belirten Bayraktar, “Bu, Türkiye ve Somali açısından bir milat,” dedi. TPAO, Somali karasında da petrol arama lisansı aldı.

ABD şirketinden sürpriz işbirliği teklifi

Türkiye'nin Somali'deki varlığı, uluslararası aktörlerin de dikkatini çekti. Bayraktar, Somali hükümetinin lisans verdiği bir ABD şirketinin TPAO’ya sismik araştırma iş birliği teklif ettiğini açıkladı. “Bu, bölgede öncü bir rol üstlendiğimizin kanıtı,” diyen Bayraktar, iş birliğine açık olduklarını ifade etti.

Türkiye-Somali dostluğu derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’deki Somali ziyaretinin Somali halkı üzerinde derin etkiler bıraktığını belirten Bayraktar, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un bu dostluğu hala saygıyla andığını dile getirdi. Bayraktar, Somali’de petrol ve gaz sektöründe Türkiye’nin desteğiyle büyük gelişmeler beklediklerini söyledi. Somali halkı da bu dostluğu göstermek için Oruç Reis gemisinin gelişi dolayısıyla özel bir şarkı yazdı.

İstanbul enerji merkezi olacak

Türkiye, Somali’nin enerji sektörü gelişimine destek vermek amacıyla Somali Petrol Şirketi’ne İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) bir ofis açmayı önerdi. Böylece Somali'nin uluslararası enerji görüşmelerini İstanbul’da yapması planlanıyor. TPAO da Mogadişu’da temsilcilik açacak.

Somali’de Türkiye’ye güçlü destek

Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, Türkiye'nin yardımlarına karşılık Enerji Bakanı Bayraktar’a Osmanlı’nın Aden Körfezi’nde deniz yollarını koruduğu bir tablo hediye etti. Bu, Türkiye ve Somali arasındaki bağların köklü geçmişine atıfta bulunarak dostluğu daha da güçlendirdi.

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek