İsrail’in Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA) yasaklama kararının ardından, BM’den ihraç edilmesi talep edildi. BM Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in Filistinlilere yönelik soykırım girişimlerini raporladı ve işgalci devletin BM’den uzaklaştırılmasını istedi.

BM’den Sert Tepki

Albanese, New York’ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in uluslararası kararları ihlal etmeye devam ettiği sürece BM’den çıkarılması gerektiğini belirtti. Uluslararası Adalet Divanı (UAD) ve Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kararlarının uygulanmamasını eleştirdi.

6. Madde ve İhraç Süreci

BM’nin iç tüzüğündeki 6. maddeye göre, bir ülkenin BM anlaşmasındaki ana ilkeleri ısrarla ihlal etmesi halinde BM Genel Kurulu’nda ihraç edilebileceği belirtildi. İsrail’in ihraç edilmesi için siyasi irade gerektiği vurgulandı.

Geçmişteki Örnekler

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası BM İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin Tayvan’ın sandalyesini alması gibi örnekler, İsrail’in de benzer bir süreçle karşılaşabileceğini gösteriyor.

BM Kararlarının İhlali

İsrail’in, 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de 43 binden fazla sivili öldürdüğü ve BM kararlarını ihlal ettiği belirtildi. Kudüs’ü başkent ilan etmesi ve Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlar da eleştirildi.

BM’ye Yönelik Saldırılar

İsrail’in BM’ye yönelik saldırıları sadece sözlü kalmadı. Gazze’deki UNRWA tesislerine saldırarak 237 personeli öldürdü ve Lübnan’daki BM Barış Gücü karargahlarını hedef aldı.

BMGK’dan Kınama

BM Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi, İsrail’in UNRWA’yı yasaklama kararına tepki göstererek, İsrail’e uluslararası kararlara uyma çağrısı yaptı. Bildiri, BM üyelerinin ortak bir karar alabileceğini gösterdi.

Yorumlar 0 Yorum Var