Türkiye’nin yerli ve milli insansız platformları üretimi dünyanın dikkatini çekmeye devam ediyor! Türkiye'nin ihraç ettiği savunma sanayi ürünlerinin teknik bilgilerinin yer aldığı bir "Açık İstihbarat Raporu" niteliğinde rapor hazırlanmış.

65 sayfalık bu raporun kapağında ise ilk silahlı insansız deniz aracı platformlarından biri olan ULAQ öne çıkarılıyor. Raporda dikkat çeken kısımlar şu şekilde:

“Tarihsel olarak Türk savunma sanayii, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’dan ithal edilen teknoloji ve sistemlere büyük ölçüde bağımlı olmuştur. Bu bağımlılık, stratejik ekipman teslimatlarının askıya alınabildiği veya geciktirilebildiği diplomatik gerginlik dönemlerinde özellikle sorunlu hale gelmiştir. Bu durum karşısında 2000’li yıllarda Türkiye, araştırma ve geliştirme (AR-GE), eğitim ve endüstriyel altyapıya yapılan büyük yatırımlar da dahil olmak üzere kendi savunma yeteneklerini geliştirmeye yönelik geniş bir programı konsolide etti.

İnsansız hava aracı endüstrisi bu stratejinin merkezi bir ayağı olarak ortaya çıkmıştır. 2000’li yıllarda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii ve Baykar, kamu ve özel fonlar tarafından desteklenen milli İHA projesi üzerinde çalışmaya başladı. İlk önemli kilometre taşı, hem Türkiye sınırları içinde hem de dışında çeşitli askeri operasyonlarda yeteneklerini hızla gösteren bir keşif ve savaş uçağı olan Bayraktar TB2’nin 2014 yılında hizmete alınması oldu. TB2, Kürt silahlı gruplara (PKK terör örgütü) karşı operasyonlarda, Suriye’de, Libya’da ve daha yakın zamanda Dağlık Karabağ çatışmasında ve Ukrayna’da başarıyla kullanılmıştır.”

 

Yorumlar 0 Yorum Var