İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının devam etmesiyle birlikte, ülkedeki sağlık sistemi üzerindeki baskılar giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, Lübnan’daki sağlık altyapısının kırılgan yapısına dikkat çekerek, mevcut kriz nedeniyle sağlık koşullarının daha da kötüleştiğini vurguladı.
Bulaşıcı Hastalıklar ve Ruhsal Sağlık Sorunlarında Artış
İsrail saldırılarının devam ettiği Lübnan'da hastane bakımına olan ihtiyacın hızla arttığını belirten Harris, çatışmalarda yaralanan birçok kişinin uzun süreli tedaviye ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Harris, aynı zamanda bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinin arttığını, yerinden edilmiş insanların zor koşullar altında yaşadığını ve bu durumun bulaşıcı hastalıkların yayılmasını hızlandırabileceğini kaydetti. Ayrıca, ruhsal sağlık sorunlarının da önemli bir artış gösterdiğini belirterek, savaşın getirdiği psikolojik travmaların toplum üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.
Hastane Kapasiteleri Azalıyor
Çatışmaların yoğun olduğu Lübnan’ın güneyindeki Nebatiye kentinde hastane kapasitelerinin yüzde 40, Baalbek bölgesinde ise yüzde 24 oranında azaldığına dikkat çeken Harris, birçok hastanenin ya tamamen kapanmak zorunda kaldığını ya da kısmi hizmet vermeye devam ettiğini söyledi. Lübnan’daki toplam 178 hastaneden 21’inin ciddi şekilde etkilendiğini belirten Harris, acil servis hizmetlerinin sürdürülebilmesi için bazı yarı işlevsel hastanelerin personel ve hastalarını diğer hastanelere tahliye etmek zorunda kaldığını ifade etti.