1900’lü yılların başından günümüze kadar gelmiş olan bir dergiden bahsedeceğiz bugün; Resimli kitap…

Zira İkinci Meşrutiyet'in ilanından hemen sonra yayınlanmaya başlayan derginin bu sayısı Umman-Türkiye ilişkilerinin derinliğine ilişkin önemli bir mesaj veriyor bize.

Örneğin Resimli Kitap dergisinin 1909 tarihli sayısının kapağında, Faysal Bin Türki'nin imzasını da içeren basılı bir portresi bulunuyor.

Peki kimdir bu Faysal Bin Türki?

Aslında doğru soru Faysal Bin Türki’nin kim olduğundan ziyade hangi hanedandan geldiği olmalı. Hemen cevaplayalım; Faysal Bin Türki Umman’da halen hüküm süren el-Busaidi hanedanından.

Tam üç asırdır Umman’ı yöneten bir hanedandan söz ediyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Umman'dan Türkiye'ye devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyarette de, Türkiye ile Umman arasındaki 3 asırlık akrabalık ilişkilerine önemli atıflar yapıldı.

Dahası Sultan bin Tarık'ın babaannesinin Türk olduğu ve babasının da 6 yaşına kadar İstanbul'daki bir İngiliz okulunda öğrenim gördüğü de arşiv belgelerinde tespit edildi.

Fakat ikili ilişkilerin, Osmanlı Donanması’nın Umman’ın 140 yıllık yabancı işgalinden kurtulmasına destek verdiği 1517 yılına kadar dayandığının da altını çizmek gerekiyor.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Fatih 01.12.2024 10:18
    Devlet kurma İslamın bayraktarlığını yapmak ömür gibi Allah CC nun nasibidir. Allah CC defalarca Türklere nasib etmiştir bunları. Türk demek Müslüman demektir dünya böyle der. Balkanlardakiler türk olmamalarına karşın müslümanlıkları sebebiyle Türkler olarak anıldılar.
  • muharrir 30.11.2024 23:48
    iman etmiş TÜRKÜ iman etmemiş Türke tercih ederim ne mutlu MÜSLÜMANIM DİYENE
  • Yörük GURD 30.11.2024 23:23
    Ne mutlu Türküm diyene !