Suriye'de Esed rejiminin işkence merkezi olarak bilinen Sednaya Hapishanesi'nde insanlık dışı uygulamalarını anlatan ve birkaç yıl önce çekilen belgesel, gözler önüne sermişti.
O tarihlerde dikkate alınmayan görüntüler, muhaliflerin Şam’ı özgürleştirip Sednaya Hapishanesi'ndeki insanlık dışı vahşeti gündüzüne çıkarmasıyla yeniden gündeme geldi.
BİNLERCE KİŞİ İNFAZ EDİLEREK TOPMU MEZARLARA GÖMÜLDÜ
Videoda rejim karşıtı göstericiler ve tutsakların sistematik işkencelere maruz kaldığı hapishanede, binlerce kişi yargısız infazlarla öldürülerek toplu mezarlara gömüldüğü anlatılıyor.
Başkent Şam'a yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta yer alan ve Savunma Bakanlığı'na bağlı olan Sednaya Askeri Hapishanesi, 2011'de başlayan Suriye iç savaşının ardından rejim muhaliflerinin tutulduğu bir cezaevi olarak kullanıldı. Uluslararası insan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, hapishane toplu idamların ve sistematik işkencelerin merkezi haline geldi.
Tanık ifadelerine göre, tutuklular cezaevine geldikleri ilk andan itibaren ağır işkencelere maruz kalıyor, temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılıyor ve insanlık dışı koşullarda hayatta kalmaya çalışıyor. Sednaya'da hayatta kalmayı başaran bir kadın, hapishanede yaşanan vahşeti, cinsel saldırıları ve toplu katliamları gözler önüne serdi.
Raporlarda, rejimin hapishanede sistematik işkence yöntemleri uyguladığı ve mahkumları psikolojik ve fiziksel olarak çökertmeyi hedeflediği belirtiliyor. Uluslararası toplum, Sednaya Hapishanesi'nde yaşanan hak ihlallerine karşı daha fazla adım atılması çağrısında bulunuyor.
Hapishane, Suriye'de iç savaşın başından bu yana Esed rejiminin insan hakları ihlallerindeki karanlık yüzü olarak anılmaya devam ediyor.
Muhabir: Mehmet Fatih ULU
-
Ilhami
12.12.2024
21:18
Allah dusmanima bile yasatmasin
Bu nasil vahsilik bu nasil vicdansizlik
Beğen
/ 5 kişi beğenmiş
-
Suskun
12.12.2024
18:25
Aman yarabbim aman yarabbim ne yazacağımı bilemedim vallahi
Beğen
/ 4 kişi beğenmiş
-
hhüseyin
12.12.2024
16:16
Sırf şu kadının anlattıkları bir film olur. Unutturmayın neslinize ve vatan neymiş anladınız Suriyeli kardeşlerim kıymetini bilin.
Beğen
/ 6 kişi beğenmiş
-
Akay
12.12.2024
13:59
Allahım sen kimsesizlerin kimsesisin bize zalimlere karşı güç kuvvet nasip eyle ve bu vahşeti kardeşlerimize yaşatan şeytanlaşmış melun ları hem dünyada hem ahirette azapların en şiddetlisini yaşat yarabbim
Beğen
/ 10 kişi beğenmiş
-
طَيْفُونْ
12.12.2024
12:14
Türkiyede bi karışıklık çıksa bize de böyle yapacak insanlar var.
Allahım müslümanları şuurlandır, birlik olalım, amin.
Beğen
/ 14 kişi beğenmiş
Daha fazla yorum görüntüle