Rus siyaset bilimci Aleksander Dugin Ukrayna'daki Rus işgalini meşrulaştırmak için Ukrayna diye bir devletin hiçbir zaman olmadığını o toprakların Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu arasında bir mücadele alanı olduğunu ifade etti. Dugin "Batı ile Doğu medeniyetleri arasındaki bir sınır bölgesiydi. Politik olarak, Ukrayna ilk olarak Türklerden kurtarıldı." dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat 2022'de "Ukrayna'da özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurmasıyla başlayan işgal 1022 gündür devam ediyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı'na göre Rusya savaşın başından bu yana 758 bin 730 askerini kaybetti.
Aleksander Dugin katıldığı bir YouTube yayınında Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin şu ifadeleri kullandı;
DUGİN: SAVAŞI BÖLGESEL DEYİL STRATEJİK DEĞERLENDİRİN
Bana göre, Rusya-Ukrayna çatışmalarını sadece bölgesel bir ölçeğe indirgemek mümkün değil, bu daha çok jeopolitik bir konu veya daha geniş bir ölçekte ele alınmalı çünkü gerçekte Ukrayna ulusunun kimliği çok yakın tarihli ve yapaydır.
'UKRAYNA' DENİLEN TOPRAKLARI TÜRKLERDEN KURTARDIK
Tarihte Ukrayna diye bir şey hiç var olmamıştır; bu, sadece Rus İmparatorluğu ile Polonya ve Avusturya arasında tartışmalı bir bölgeydi, Batı ile Doğu medeniyetleri arasındaki bir sınır bölgesiydi. Politik olarak, Ukrayna ilk olarak Türklerden kurtarıldı ve bu, Novorossiya veya Doğu Ukrayna olarak adlandırılan bölgeydi.
İKİ İMPARATORLUĞUN MÜCADELE ALANI
Bu, Osmanlı İmparatorluğu'na ait olup, hayali bir Ukrayna devletine değil. Bu, iki imparatorluk, Rus İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu arasında bazı sınır bölgeleri için verilen bir mücadeleydi ve Rusya, şimdi Novorossiya olarak adlandırılan, Kiev'den Odessa'ya kadar uzanan bölgenin kontrolünü kazanmıştır. Ukrayna bu senaryoda yer almıyordu çünkü var olmuyordu. Ukrayna'nın batı kısmı da aynı halk, aynı kültür ve aynı din, yani Ortodoks idi, ama batı kısmı Moğol istilasından sonra Litvanya ve Polonya'nın etkisi altında kalmıştı, daha sonra da kısmen Avusturya'nın.
"UKRAYNALILARLA AYNI AĞACIN KÖKLERİYİZ"
Bu, Moskova'daki Ruslarla aynı kimlik köklerine sahipti, ancak Polonya ve Avusturya'nın Katolik yönetimi altında, kendi Ortodoks kimliklerini koruma mücadelesi vermişlerdi. Bu, onları Batı Avrupa'nın bir parçası olarak görmemizi engelliyor; Batı Ukraynalılar bizimle, yani Ruslarla aynı köke, aynı ağaca sahipler, Batı Avrupa'ya karşı savaşmışlardır.
Katolik bir Avrupa devleti altında yüzyıllarca yaşamış olmaları, kimliklerinde bir etki bırakmıştır.