Suriye'de geçici hükümetin kurulmasının ardından ülkenin altyapısının onarılmasını da hızla başlandı. Özellikle altyapının tekrar inşa edilmesi için Türkiye birçok alanda Suriye'ye destek vereceğini her platformda dile getirdi. SETA Araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye Türkiye ve Suriye arasında enerji alanındaki iş birliği potansiyellerini anlattı.

"İLK OLARAK MEVCUT ALTYAPI ONARILMALI"

SETA Araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir şunları söyledi:

Öncelikle Suriye'de enerji iş birliği dediğimizde ilk düşünmemiz, ilk aklımıza gelmesi gereken şey şu anda Suriye'nin mevcut altyapısı. Sayın Bakanımız da zaten bugün yaptığı açıklamada bunu da ifade etmiş kendisi. Öncelikle Suriye'deki mevcut petrol, doğalgaz ve elektrik altyapısının ivedillikle incelenmesi gerekiyor. Tabii bir hükümet tesis edilmesinin ardından. Ülkede şu anda birçok yerde hala kesintisiz elektrik temini söz konusu değil maalesef.

 Şu anda veriler çok sağlıklı olmamakla birlikte Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2022 yılına ait son verilerine göre ülkede elektrik enerjisi üretiminin %60'a yakını petrolden geri kalan yaklaşık %30'luk kısmı da doğalgazdan ve küçük bir kısmı  da hidroelektrik yanındaki yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. (2:47) Yalnız bu petrol ve doğalgazın çok büyük bir kısmı ithal. Özellikle İran'dan ithal edilen petrol ile elektrik enerjisi üretildiğini söyleyebiliriz.

"TÜRKİYE TPAO İLE UZUN YILLARDIR TECRÜBELİ"

En son savaş öncesindeki verilere göre bazı yapılmış çalışmalara göre ülkede yaklaşık 2,5 milyar varillik bir petrol rezervi ve yaklaşık 300 milyar metreküplük de bir doğalgaz rezervi olduğu ifade ediliyor. Ancak bu rakamlar dediğim gibi 2011 iç savaştan öncesine ait.Dolayısıyla ilk önce bu rezervlerin de net bir şekilde tespitinin yapılması gerekiyor

Ardından hükümetin de destekleyeceği, işbirliği yapacağı ülkelerle, şirketlerle birlikte gerekli seismik arama çalışmalarının yapılmasının ardından sondaj çalışmaları ve üretim çalışmalarına başlanabilir. Bu açıdan Türkiye uzun yıllardır TPAO ile birlikte hem yurt içinde  hem de bildiğiniz gibi yurt dışında da aslında oldukça tecrübeli. Bugün biz Gabar sahasında örneğin çok ciddi petrol üretimi sağlıyoruz.Türkiye Suriye'de de buradaki petrollerin üretilmesinde Suriye hükümetine destek sağlayabilir.

Bunun yanında yine TPAO ve BOTAŞ'ın bildiğiniz gibi Sakarya gaz sahasındaki Sakarya gazının üretimi dolayısıyla da Karadeniz'deki. Offshore konusunda da yaklaşık son 2-3 yıldır tecrübe sahibiyiz. Bu konuda hala tecrübe edinmeye devam ediyoruz.

"AKDENİZ'DE POTANSİYEL REZERVLER VAR"

 Suriye'nin şu anda Akdeniz'de keşfedilmeyi bekleyen, henüz hiçbir sondaj çalışması yapılmamış olan rezervleri olduğu düşünülüyor. Potansiyel rezervler var. Dolayısıyla burada Suriye'nin de öncelikle deniz sınırlandırılması anlaşması yapmasının ardından Türkiye'nin özellikle TPAO'nun da desteğiyle birlikte, örneğin diğer ülkelerin desteğiyle birlikte buradaki rezervlerin açığa çıkarılmasıyla ilgili bir çalışması söz konusu olabilir. Türkiye bu konuda tabii ki destek olmak için zaten gönüllü olduğunu ifade etti. 

Yorumlar 23 Yorum Var
  • ÖNCE VATAN 24.12.2024 22:36
    chp. = TERÖR. ÖRGÜTÜ. NOKTA
  • Abdulbaki 24.12.2024 21:43
    Suriyede ne isimiz vardi degil mi onca muhacira neden kol kanat gerdik degil mi? eyy cehape eyy umit ozdag cik simdi konus suriyede milli guvenligimizi garantiye aldik,ustune stratejik bircok yatirimida yapacagiz o multeciler olmasa,suriyede varligimiz olmasa olmazdi simdi konusun
  • HIDIR BUDUR 24.12.2024 21:32
    İngiltere kral ve kraliçesi ile fotoğraf raf çektirmede, at arabalarına binmek için yarışırlar. Kraliyet ailesinin çocuklarını torunlarını kendi akrabalarından daha yakın takip ederler. Türkiye'de "diktatörr varr..!!" diye yırtınırlarr, "HALİFELİK MECLİSİN UKDESİNDE Mİ ACABA?" dendiğinde şeytan görmüş gibi itiraz ederler....Buna çifte standart denmez mi??
  • Behlül-i Ruha 24.12.2024 21:12
    Cumhurbaşkanlığı forsundaki 16 Türk devletinin bulunduğu coğrafi haritayı turkuaz rengiyle, Müslüman Arapların bulunduğu coğrafyayı yeşil renkle, Afrika kıtasındaki Türkiye'yle işbirliği yapan ülkeleri de sarı renkle boyarsak, dünya haritası nasıl görünür acaba..
  • +EKREM+ 24.12.2024 20:39
    İŞTE ŞİMDİ c h p kudurur ÜLKE MENFEATINA KATKI haydi c h p yeni yalanlara bunlar hava alanına da karşı idi şimdi orası dünyada bir numara gördün mü SURİYEDE NE İŞİMİZ VARMIŞ l g b t çi c h p kudur
Daha fazla yorum görüntüle