Dünyada son günlerde birçok uçak kazası meydana geldi.  Toplamda 4 uçak kazası meydana gelirken 217 vatandaş bu kazalarda hayatını kaybetti. Akıllara ise ardı ardına gelen bu kazaların "Nedeni nedir?" sorusu geldi. Emekli Hava Trafik Kontrolü Uzmanı Zafer Yeşilgül Haber7 muhabiri Yavuz Selvi'ye detayları anlattı.

"BEKLENMEDİK DURUMLARDAN OLUŞAN KAZALAR"

Emekli Hava Trafik Kontrolü Uzmanı Zafer Yeşilgül şunları söyledi:
 Son zamanlarda birçok kişi de uçman emniyeti olup olmadığını taktik edersiniz  ki soruyorlar. Kazaların olma sebepleri uçakların üretim hatalarından değil insanların hatalarından kaynaklanan, pilotların vermiş olduğu kararlardan kaynaklanan ve o anki duruma istinaden oluşan bazı beklenmedik hatalara istinaden oluşan olaylardan kaynaklanan kazalar. Örneğin Türkiye'de olan bir helikopter kazası vardı biliyorsunuz.Bu helikopter kazası yüzde yüz olarak pilotun vermiş olduğu hatalı bir karara istinaden pilotaj olarak değerlendirebiliriz.

"PİLOT PAS GEÇİP TEKRAR GELMELİYDİ"

Gelelim uçak kazalarına Güney Kore'de olan uçağın arzası normal bir arzadır. Uçağın iniş takımlarının açılmaması ve pilotlarımız uçağın iniş takımlarının açılmadığı anda da  tüm iniş eğitimlerine haizdir. Piste normal bir yaklaşma gibi  yaklaşıyor. Fakat altında iniş takımları üç metrelik bir iniş takımı olmadığı için pilotumuz şu pistin ortasına kadar kalıyor. Pilot burada pas geçip tekrar inişe gelmeliydi.

Son zamanlarda olanların tamamı helikopter kazamızla dahil insan kazası. Kimi pilotların vermiş olduğu karara istinaden bir kaza. Kimi pilotun inmiş olduğu meydanda olmaması gerekenpistin uzantısında açım sahası dediğimiz uçak eğer pistte duramaz da devam ederse Güney Kore'de olduğu gibi tümsek ya da beton gibi bir duvarla buranın sonunda olması bunlar gerek pilotun gerekse yerdekilerin vermiş olduğu hata. Türkiye'de buna çok önem veriyoruz. Türkiye'deki bütün  meydanların açım sahasında böyle bir tümsek yok.

"PİSTİN UZANTISINDA BETON VE TÜMSEK OLMAMALI"

Ancak  dikkatinizi çekerse Sabiha Gökçen'de Pegasus'un da  indikten sonra solda tümsekli bir yerde iniş takımlarını kırdığını hatırlarsanız benim ricam havalimanlarının sağında ve solunda eğer ki bir herhangi bir şey yapma çukur yapma ihtiyacı yani suların giderilmesi için vesaire gibi bir kanal arp yapma ihtiyacınız varsa bile  üzerlerini kapatın toprağa çıkan uçakları engelleyici  onları ani kırıma uğratacak bir herhangi bir kanal  kanalizasyon ve pistin uzantısında herhangi bir tümsek  ve duvar mutlaka ve mutlaka olmamalı. Güney Kore'deki olan olay piste inen uçağın gövde üstü sürüklenmesine istirhaden  duramamasından ve pist açılım sahasına çıktığında karşısındaki bir duvara ya da yükseltiye çarpmasından kaynaklanan bir  insan hatasıdır. Uçaktan kaynaklanan, uçağın  üretiminden kaynaklanan herhangi bir hata değildir.

 

Yorumlar 7 Yorum Var
  • Ahmed 30.12.2024 18:31
    Alim olmaya gerek yok. Milli olmayan herşey sabotaja müsait.
  • Meyilli pist 30.12.2024 16:49
    uçakların hızını kesmek istiyorsan hava alanını meyilli yaparsın. bu meyil hem kalkışta uçağa hız desteği verir, hem inişte uçağın hızını keser.
  • rezalet 30.12.2024 16:47
    Mühendislik rezaleti, uçağı yapmadan önce, uçağın düşmemesi için yapısal ve donanımsal ve yazılımsal imalatın yapılması lazım, sonra uçağın geri kalanı . Çünkü uçağı düşürmeyecek sistemler hepsinden önemli.
  • Yaren 30.12.2024 15:52
    Pilotun acelesi vardı pas geçemezdi
  • Tekin 30.12.2024 15:51
    Uçaklar lazer ışınıyla vuruluyu buda şavaşın deyisik versiyno
Daha fazla yorum görüntüle