İsrail'in yayılmacı politikaları tüm kamuoyunun bildiği bir gerçek. İsrail bölgedeki yayılmacı emelleri için de Güney Kıbrıs'ı silahlandırılıyor. Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer konuya ilişkin, "Hedefte Türkiye ve İran var" dedi.
"YIĞINAKLANMANIN SEBEPLERİ: TEHDİT Mİ, HEDEF Mİ?"
Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:
Güney Kıbrıs'a yapılan ABD ve İsrail'in içinde olduğu askeri yığınaklama artık taktik seviyenin üstüne çıkmıştır. Stratejik seviyede bir yığınaklanmadan bahsediyoruz. Daha önce de hatırlarsanız iki tane İngiliz üssü var. Burada zaten gerekli yığınaklanmalar var.Bir de üstüne üstlük ABD son birkaç yıldır özellikle Güney Kıbrıs'taki çeşitli yerlere askeri üslerini konuşlandırmaya başladı. Bunun ilk adımı olarak 35 yıldır Güney Kıbrıs'a uyguladıkları silah ambargosunu kaldırdılar. Daha sonra bu ambargodan sonra da işte geçtiğimiz yıl bir askeri işbirliği anlaşması imzaladılar.
Yani niye yığınaklanıyorsunuz ki? Bir tehdit mi var? Yani yığınaklanma niye yapılır? Bir tehdit vardır. Bir tehdide karşı bir şey yapılır. Onun için yığınaklanma gerçekleşti. O zaman bu tehdit ne? Ya da aslında tehdit yokken bunlar nasıl bir, yani bu yınaklanmayı yapan ABD ve Batılı güçler nasıl bir durum öngörüyorlar? Neyi hedef olarak görüyorlar? Tehdit yoksa hedef vardır çünkü baktığımızda. Şimdi iki aşamalı düşünmek lazım. İsrail açısında, İsrail biliyorsunuz işgal ettiği Filistin topraklarında bir kuzey güney hattında dar bir şeritte bulunuyor. Bu dar şerit İsrail özellikle hava kuvvetleri için ama aynı zamanda kara kuvvetleri için bir stratejik derinlik sağlamıyor. Yani İsrail'in birden fazla cepheli bir savaşa girmesi halinde toprakları derinlikte savunmaya imkan vermeyecek kadar dar. Ya da işgal ettiği topraklar diyelim.Onu özellikle vurgulamak istiyorum.
LOJİSTİK ÜSTÜNLÜK VE GERİDE YIĞINAKLANMA
İşgal ettiği topraklar stratejik derinlik sağlamayacak kadar dar. Bunun ne yapması lazım? Geride yani hedef olarak neyi alıyorsa onu birazdan açıklayacağız. Geride bir yınaklanma alanı oluşturması lazım ki, İsrail'in kuzeybatısında yaklaşık 250 kilometre mesafede de Güney Kıbrıs Limassol. Yani bir kere İsrail'li bir savaş uçağı pilotu İsrail toprakları üzerinde en fazla iki dakika kalabiliyor. İki dakika sonra ya bir başka ülkenin topraklarına girmek zorunda ya da Akdeniz'e çıkmak zorunda. Dolayısıyla yeterli eğitim imkanları da olamıyor. İşte bu derinlikte şimdi aynı zamanda hem eğitim imkanı, manevra ve tatbikatları yapma imkanına kavuştular Güney Kıbrıs sayesinde.
Hem de olası bir savaşta ki İsrail'in zaten yayılmacı, sömürgeci ve emperyalist emelleri olduğunu biliyoruz. Yani bu budur. Sizin bir harekatta ikmal ve lojistik üstünüzün bulunduğu yer her zaman geri bölgenizde olmak zorundadır. Geri bölgenizde İsrail arasındaki mesafeye bir ok çizerseniz istikamet nereyi gösteriyorsa hedef de oradır. Burası da doğrudan Türkiye'yi hedef alıyor. Aslında tam olarak Türkiye'yi hedef almıyor. Baktığınızda aslında İran'ı hedef alıyor. Neden? Çünkü bakın Güney Kıbrıs'tan İsrail'e bir ok çizdiğinizde bu okun ucu nereyi gösteriyor?Türkiye'yi değil ağırlıkla olarak İran'ı gösteriyor. Yani Orta Doğu'yu gösteriyor. Hal böyle olunca bir kere bunu o zaman ABD ve batılı güçlerin yınaklanmasıyla da düşünmek gerekir.
Nedir? İşte baktığınızda Kızıldeniz, Haden Körfezi, Hint Okyanusu'ndan Basra Körfezi'ne kadar, Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi altında zaten stratejik bir yınaklanma olduğunu görüyoruz. Bunun arasındaki Körfez ülkeleri, Arabistan dahil yine yoğun şekilde bir askeri yığınaklanma olduğunun farkındayız. Bunu da bununla birleştirin. Güney Kıbrıs, İsrail üzerinde bu yığınaklanmayı da birleştirin. İkisi üst üste örtüşüyor. O zaman neresini gösteriyor? Hedef burada ağırlıklı olarak İran gibi görünüyor.