İstanbul Milletvekili Sena Nur Çelik Kanat Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edilen raporunda Müslüman kadınların Avrupa’da iş hayatında yaşadığı ayrımcılığa ve ırkçılığa dikkat çekti ve "Raporda Avrupa’da kadınların istihdam, girişimcilik, karar alma ve temsil mekanizmalarında daha çok yer almalarını engelleyen sebepleri tespit ederek bunların giderilmesi noktasında Avrupa Konseyi üye ülkelerine politika ve çözüm önerilerinde bulundum." ifadelerini kullandı.
Önyargı ve ayrımcılık konularına özellikle dikkat çeken diyen Sena Nur Çelik Kanat, "Avrupa’da ekonomide ve iş hayatında en fazla ayrımcılığa uğrayan kadınların; farklı etnik kökenlere, farklı ırklara ve farklı dinlere mensup olan kadınlar olduğunu tespit ettim. Ayrıca göçmen kadınlar ve kırsal alanlarda yaşayan kadınların iş hayatına erişimde farklı sınamalarla karşılaştığını gördüm. Bunlara yönelik çok daha ayrı politikalar uygulanması gerekiyor. Çok daha ayrı mevzuatlar oluşturulması gerekiyor. Bu alanlarda da birtakım tavsiyelerde bulundum. Avrupa’da ekonomik olarak en dezavantajlı olan grubun Müslüman kadınlar olduğunu, Müslüman kadınların hem farklı etnik kökenlerden gelmeleri hem Müslüman olmaları ve hem de kadın olmaları sebebiyle üç katmanlı ayrımcılığa maruz kaldıklarını, bunların sonucunda işsiz kalma risklerinin diğer kadınlara oranla üç kat daha fazla olduğunu belirterek bu hususa özellikle dikkati çektim."
Sena Nur Çelik Kanat, daha önce AKPM'de yazılan raporlarda bu konuya dikkat çekilmediğini fark ettiğini belirterek "Özellikle başörtülü oldukları için işe alınmayan, başörtülerini çıkarmadıkları için işten çıkarılan kadınlara yönelik haberleri son derece endişe verici bulduğumu ve bu haberlerin Müslüman karşıtı ırkçılığın Müslüman kadınlar üzerindeki orantısız etkisini gösterdiğini ifade ettim. Bununla mücadele etmenin Avrupa Konseyi ülkelerinin öncelikleri arasında yer alması gerektiğini belirttim." diye konuştu.
Bu bağlamda Avrupa Konseyi üye ülkelerindeki kadınların işgücü piyasasında maruz kaldığı ayrımcılığa ve ırkçılığa ilişkin hukuki mevzuatın güçlendirilmesi ve yaptırımların artırılması noktasında çaba sarf etmeleri gerektiğine detaylı tavsiyelerle raporunda yer verdiğini belirten Çelik Kanat, "Kadınların sadece ekonomide değil toplumun her alanında güçlenmesi ve eşitsizliklerin giderilmesi için gereken kaynakların ayrılmasını sağlayacak bir bütçeleme sistemini de çok detaylı bir şekilde teknik olarak raporumda ifade ederek tüm üye ülkelere önerdim." dedi.