Türkiye'nin birincil yenilenebilir enerji kaynağı olan hidroelektrik santrallerinin rolünü güçlendirmek amacıyla yapılan çalışmalar hız kazanıyor. Hidroelektrik Santralları Sanayi İş İnsanları Derneği'nden (HESİAD) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinin depolama kapasitesinin arttırılması hedefleniyor. Bu doğrultuda, pompaj depolamalı santrallerin kullanımı ön plana çıkıyor.
HESİAD tarafından oluşturulan "Yeni Yatırımlar ve Pompaj Santraller" çalışma grubu, Türkiye'nin bu alandaki potansiyelini ortaya koymak için Türkiye Elektrik Sanayi Birliği ve Elektrik Üreticileri Derneği ile işbirliği içinde "Pompajlı HES Çalışma Grubu"nu kurdu. Çalışmalar, hidroelektrik santrallerinin depolama kapasitesini yalnızca barajlı santrallerle sınırlı tutmak yerine, pompaj depolamalı santrallerle de artırmaya odaklanıyor.
HESİAD Başkanı Elvan Tuğsuz Güven, yaptığı açıklamada, pompaj depolamalı santrallerin enerji depolama alanında daha büyük bir rol oynayacağını belirterek, bu tür santrallerin bataryalarla birlikte kullanılmasının küresel enerji depolama ihtiyacının yüzde 90'ından fazlasını karşılayabileceğine dikkat çekti. Avustralya Ulusal Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Andrew Blakers'ın araştırmasına atıfta bulunan Güven, pompaj depolamalı santrallerin Türkiye'de de yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Bu santrallerin, saatlik depolama üniteleri gibi sistemlerle de entegre edilebileceği ifade edildi.
Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerine ulaşabilmesi için pompaj depolamalı santrallerin önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.