Mikroplastiklerle her yerde karşılaşıyoruz: çöp, toz, kumaşlar, kozmetikler, temizlik ürünleri, yağmur, deniz ürünleri, ürünler, sofra tuzu ve daha fazlası.

Kanser, felç ve kalp krizi plastik atıkların tetiklediği bazı hastalıklardan sadece birkaçı. Hatta anne karnındakiler için bile tehdit oluşturuyor bu atıklar.

Plastik atıkların sağlığa yönelik bu olumsuz etkileri akademik bir makalede ele alındı. ABD merkezli Spring Nature'da yayımlanan makalede, plastik atıkların oluşturabileceği sorunlara karşı çözüm geri dönüşüm denildi. Kanser ve kalp krizi riskini artırıyor.

Felce, zemin hazırlıyor. Bebekler içinde tehdit oluşturuyor. Spring Nature'da yayımlanan makale, plastik atıkların sağlığı nasıl tehdit ettiğini ortaya koydu.

İçme suyundan yiyeceklere, kırtasiye ürünlerinden ambalaja. Günlük yaşamda kullanılan birçok üründe plastik parçacıklar bulunuyor. Çoğu zaman hücre zarlarına giren bu parçacıklar kan ve damar sistemi yoluyla beyne taşınıyor.

Kan damarları mikroskobik plastiklerle kirlenen kişilerde felç ve kalp krizi riski artıyor. Araştırmacılar dikkati çeken bir veriyi de paylaştı. Mikroplastikler insan plasentasına da ulaşıyor.

Yani daha anne karnında dahi plastiğin zararlarına maruz kalınıyor. Araştırmaya göre Doğu Akdeniz'de çocuk hastalıklarının %30'unun kaynağı çevresel etkenler. Spring Nature'daki makalede önemli bir tehlikeye daha dikkat çekildi.

Her yıl plastik atıkların %80'inin denize bırakıldığına işaret edildi. Bu atıklarsa 700'den fazla deniz türünü etkiliyor. 100 milyon canlı da deniz kirliliği nedeniyle ölüyor.

Üstelik mikroplastikler balıkların tüketimiyle insan vücudunu da etkiliyor. Makalede bu tehlikeye karşı alınabilecek önlemlere de yer verildi. Plastik kullanımının azaltılması, geri dönüşümün yaygınlaştırılması için acil önlem planlarına ihtiyaç olduğu belirtildi.

Dünya çapında plastiklerin sadece %9'u geri dönüştürülüyor. Çevresel riskleri en azı indiren sürdürülebilir projeler bu açıdan büyük önem taşıyor. Biyolojik olarak parçalanabilir ve kompostlanabilir plastiklerin geliştirilmesi de öneriliyor.

Bu kapsamda plastik ürünlerin yerine daha sağlıklı olan ahşap, cam, paslanmaz çelik gibi seçeneklerden yararlanılabilir.

 
Yorumlar 0 Yorum Var