Türkiye savunma sanayiinde altın çağını yaşıyor. Üretilen SİHA'lar, füzeler dünyanın dört bir yanına da ihraç ediliyor. Bunun yanında Türkiye yerli motor konusunda da önemli adımlar atıyor. Son olarak TF-6000 VE TF-10000 motorlarında da önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu gelişmeleri Emekli Albay İbrahim Keleş ile konuştuk.
"ALTAY'IN MOTORU YERLİ ÜRETİLİYOR"
Emekli Albay İbrahim Keleş şunları söyledi:
Motor aslında sadece uçaklar için değil. Arabalar için de hareket edebilmeleri için motora ihtiyaç var. Yine aynı şekilde SİHA'ların uçması için, İHA'ların uçması için uçaklarımızın uçabilmesi için ve denizdeki deniz araçlarının da yürüyebilmesi için motora ihtiyaç var. Ve bu kadar kritik bir parça milli değilse sizi sıkıntıya düşürüyor.
Mesela biz tank yapımına başladık. Altay tankını. Niye bu kadar gecikti? Çünkü motorunu biz önce Almanya'dan istedik. Vermediler. Sonra Ukrayna'yla birlikte hareket edelim istedik. O da olmadı. Savaş nedeniyle. Şimdi bu Altay tankını üreten birim kendi Batu adında bir motor üretimiyle bizim Altay tankımızın motorunu yerli olarak üretmeye çalışıyor. Deneme sürüşleri de devam ediyor şu anda.
"RAMJET MOTORLARI İLE FÜZELERİMİZİN GÜCÜ ARTACAK"
Mesela bir ramjet diye bir motor var. Veya scramjet diye bir motor var. Bunlar uçak motorları. Yine aynı şekilde İHA'larda kullanılan motorlar var. Bu motorların hepsi yüksek teknoloji gerektiren ve parasını verseniz bile satın alamayacağınız motorlar bunlar. Bakın balistik füzeler var. Balistik füzelerde çok süratli olmanız lazım. Hatta hipersonik seviyeye ulaşabilecek hıza ulaşmanız gerekiyor. Eğer siz de bu füzeyi o kadar yükseğe çıkaracak bir motorunuz yoksa balistik füze yapamıyorsunuz. Bunun gibi diğer araçlarda da aynı şekilde motor önemli. Motor teknolojisi aracın her şeyini yapın. Motorunuz yoksa yapamıyorsunuz. Milli değilse yine yapamıyorsunuz.
O yüzden motor hem bizim en ileri seviyede üretmemiz gereken bir parça hem de aynı zamanda milli olarak da üretmemiz gerekiyor. Geçenlerde biliyorsunuz bir Gökhan füzesinden bahsedildi. Gökhan füzesi uçaktan kullanılan hava-hava füzesidir. Ve bu füze çok hızlı menzili çok yüksek 200 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip ve şimdi ona bir ramjet motor takılmaya çalışılıyor. Bu gerçekleştirildiği takdirde bu füzemiz hipersonik füze olacak. Tayfun füzemiz balistik füze haline geliyor ve denemeleri de başladı. 750 km artısı da var. Bu Tayfun füzesinde de bir ramjet motorunun kullanılması söz konusu.
"ANTİ-BALİSTİK FÜZE ÜRETME KABİLİYETİ YAKALAYABİLİRİZ"
Bakın bunlar yüksek teknoloji ürünleri. Bu ürünleri dışarıdan alamıyorsunuz. Eğer savunma sanayiinde sizinle aynı yarışa girmiş olanlarla seviyeyi tutturamazsanız geri kalırsanız sizin şu an ürettikleriniz çok bir işe yaramıyor. Yani balistik füzeler bakın çok kullanılmaya başlandı. İran kullandı. Bazen Rusya'da kullanıyor. Ukrayna'ya karşı. Amerika'nın elinde var. Bizde de olması gerekiyor. Ama bunu yerde olarak yapmamız lazım. Balistik füze çok süratli bir füze. Ve atmosfer dışına çıktıktan sonra geriye inişinde yakalaması çok zor. Yani bugün balistik füzesavar sistemler var ama başarı olanla oranları öyle çok yüksek değil. Yani bir yüzde doksanlarda değil. Yüzde 20-40 arası.
Şimdi işte bizim bu ramjet motor geliştirildiği takdirde anti balistik füze geliştirme şansını da yakalayacağız. Yani bize karşı kullanılan balistik füzeyi yakalama şansımız ve havada imha etme şansımız olacak.