Dünya Bankası, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'nin yeniden inşası için büyük bir ekonomik destek gerektiğini vurgulayan bir rapor yayımladı. "Gazze ve Batı Şeria Ara Hızlı Hasar ve İhtiyaç Değerlendirmesi" başlıklı rapor, 7 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmaların Gazze üzerindeki yıkıcı etkilerini gözler önüne serdi.

Rapora göre, Gazze'deki çatışmalar büyük can kayıplarına, yerinden edilmelere ve altyapı hasarlarına yol açarak derin bir insani krize neden oldu. Fiziksel hasarın yaklaşık 29,9 milyar dolar olduğu belirtilirken, konut sektörü toplam hasarın yüzde 53'ünü oluşturdu. Ticaret ve sanayi yüzde 20 ile ikinci sırada yer alırken, sağlık, su ve ulaşım gibi temel altyapılardaki hasar yüzde 15’ten fazla oldu.

Sağlık, eğitim ve ticaretin en büyük zarar gören sektörler olduğu raporda ifade edilirken, azalan verimlilik, kaybedilen gelirler ve işletme maliyetlerinden kaynaklanan ekonomik kayıpların 19,1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Gazze ekonomisinin 2024'te yüzde 83 oranında daralması bekleniyor. Bu, Filistin topraklarındaki nüfusun yüzde 40'ını barındıran bölgenin ekonomik katkısını yüzde 3’e düşürdü.

Toparlanma ve yeniden inşa için gereken toplam miktar ise 53,2 milyar dolar olarak belirtiliyor. Gazze'deki ekonomik üretimin neredeyse tamamen durduğu ve fiyatların bir yıl içinde yüzde 300’ün üzerinde arttığı vurgulanan raporda, yalnızca gıda fiyatlarının yüzde 450 yükseldiği kaydedildi.

Batı Şeria'daki ekonomik durumun da zorluklarla karşı karşıya olduğu ve 2024'te yüzde 16 oranında küçülmesi beklendiği bildirilen rapor, bölgedeki ekonomik krizin boyutlarını net bir şekilde ortaya koydu.

Yorumlar 0 Yorum Var