Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı'na volkanik patlama tehlikesinin eklenmesi gerektiğini belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen İzmir Afet Koordinasyon Çalıştayı'nda konuşan Sözbilir, İzmir'in doğal afet tehlikelerinin sadece deprem ve tsunami ile sınırlı olmadığını vurguladı.

VOLKANİK PATLAMA TEHLİKESİ

Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin Santorini Adası'nın kuzeyinde yaşandığını ve bu bölgede çok sayıda volkan bulunduğunu ifade etti. Geçmişte bu volkanların 5-6 kez püskürdüğünü, ardından depremler ve tsunamilerin yaşandığını belirten Sözbilir, İzmir İl Afet Risk Azaltma Planı'na volkanik patlama tehlikesinin de eklenmesi gerektiğini söyledi.

SANTORİNİ VOLKANI VE OLASI ETKİLERİ

Santorini'de milattan önce 1600 yılında gerçekleşen patlamanın 6 büyüklüğünde bir deprem oluşturduğunu hatırlatan Sözbilir, volkanın tekrar patlaması halinde atmosfere büyük miktarda kül ve gaz yayılacağını ve bunun hava kirliliği, tarım alanlarının zarar görmesi gibi çevresel sorunlara yol açabileceğini kaydetti.

TSUNAMİ TEHLİKESİ

Ege Bölgesi'nde yaşanacak bir tsunaminin yaklaşık yarım saat içinde kıyılara ulaşabileceğini belirten Sözbilir, "Önce deprem, ardından tsunami yaşanıyor. İkisi aynı anda olmuyor çünkü tsunaminin bir varış süresi var. Bizim en az yarım saat vaktimiz olacak. Bir tsunami olduğunda ne yapmamız gerektiğini biliyorsak bir sorun yaşamayacağız. Kıyıdan karaya, deniz seviyesinden yukarıya doğru gitmemiz gerekiyor." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var