Marmara Denizi'nde saat 12.49'da meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere çevre illerde de hissedildi. Deprem 13 saniye sürdü, yerin yaklaşık 7 kilometre derinliğinde gerçekleşti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından saat 17.55’e kadar en büyüğü 5.9 olmak üzere 127 artçı sarsıntı yaşandığını açıkladı. Şu ana kadar can kaybı ya da ağır yaralı bulunmazken, Fatih’te bir metruk bina ve bazı evlerle ilgili tahliye kararları alındı.
İlk andan itibaren AFAD ve tüm kamu kurumları koordinasyon içinde harekete geçti. İstanbul genelinde 10 bini aşkın çağrı alınırken, gelen ihbarların çoğunun bilgi edinme ve binalarla ilgili endişe paylaşımı olduğu belirtildi. Deprem sonrası hızlı bir tarama yapıldığını belirten Yerlikaya, kamu kurumları, belediyeler ve güvenlik güçlerinin sahada olduğunu, kamu binalarında hasar bulunmadığını ifade etti. İstanbul'daki tüm üniversiteler ile ilk ve orta dereceli okullarda eğitime iki gün ara verildi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise şu ana kadar 378 yapısal hasar ihbarının ulaştığını, tedbir amaçlı 12 binanın boşaltıldığını duyurdu. Sahada en az 3 bin kişilik hasar tespit ekibi görev yapıyor. Kurum, önümüzdeki dört gün içinde tüm kamu binaları başta olmak üzere, 112’ye yapılan başvuruların değerlendirileceğini ve gerekli incelemelerin tamamlanacağını söyledi. Vatandaşlara, riskli binalara girmemeleri ve şüpheli durumlarda 112’yi aramaları çağrısında bulunuldu.