Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, KKTC'de düzenlenen TEKNOFEST’te 5G teknolojisinin karadan denize başarıyla entegre edildiğini ve bu yeniliğin deniz taşımacılığında devrim yaratacağını açıkladı.
TURKCELL, 5G’Yİ KARADAN DENİZE BAĞLADI
Ali Taha Koç, Haber7 mikrofonuna yaptığı açıklamada, 5G teknolojisinin ulaştığı yeni aşamayı duyurdu. Koç, 5G’nin Türkiye’de 2026 itibarıyla tüm vatandaşlara sunulmasının hedeflendiğini söyledi.
"5G, uçtan uca gecikmenin en düşük olduğu teknoloji. Bu da uzaktan doktorluktan operatörsüz iş makinelerine, hatta uzaktan kaptanlığa kadar birçok alanda kullanım anlamına geliyor" diyen Koç, bu teknolojinin ilk denemesinin geçen yıl Adana’dan Gebze’ye 800 km mesafede bir iş makinesiyle yapıldığını belirtti.
KAPTAN GEMİDE DEĞİL, OFİSTE OTURACAK
Koç, bu yılki en önemli adımın KKTC’de atıldığını ifade etti. Kurulan 5G altyapısıyla Kıbrıs’taki bir merkezden, 75 km uzaklıktaki Girne açıklarında bulunan bir geminin başarıyla uzaktan kontrol edildiğini söyledi. “Operatör burada, gemi Girne’de. Buradan o gemiyi 5G ile yönlendirebiliyoruz” dedi.
Gemiyi üreten firmanın 25 yaşındaki gençlerden oluşan bir startup olduğunu vurgulayan Koç, su üzerinden kargo ve yemek taşıyacak bu otonom gemilere “su-kıtır” adı verildiğini ve bu sistemin Beşiktaş’tan Üsküdar’a kadar her noktada kullanılabileceğini belirtti.
MENZİL SINIRI KALMIYOR: KIBRIS’TAN MERSİN’E 5G
Ali Taha Koç, 5G teknolojisinin denizdeki menziline dair soruya ise şu yanıtı verdi: “Bu teknoloji Kıbrıs’tan Mersin’e kadar kullanılabilir. Elbette altyapının rüzgâr ve dalga koşullarına göre uyarlanması gerekiyor. Ancak kablosuz iletişim açısından baktığınızda bu menzil teknik olarak mümkün.”