Pakistan-Hindistan geriliminde düşürülen Rafale savaş uçakları oldukça tartışma konusu olmuştu. Fransa ürünü savaş uçakları Pakistan ordusu tarafından kolayca hedef oldu. Savaş uçaklarını hangi radar görünür kıldı? Pakistan ordusu bunları nasıl tespit etti? Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer ile konuştuk.

"KERAMAET BAZI ÖNEMLİ TEKNOLOJİDE BULUNUYOR"

Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Şimdi tabii gelişen teknoloji bağlamında Pakistan'ın savunma teknolojileri kapasitesi Hindistan'dan fazla. Hindistan'dan daha yüksek. Aslında olay bu. Bunun bileşenleri nedir diye baktığımızda birincisi aslında hani Rafale uçağına karşı Pakistan'ın elinde J-10-C uçakları var. Aslında performansları hemen hemen aynı. Yani 4,5 nesil olarak geçiyor. Silahları ve yakıt tankları gövde dışında her ikisinin de. Yani görünürlülükleri fazla. Şimdi bu önemli. Görünürlükleri fazla olunca başka şeyler devreye giriyor. Ne devreye giriyor? Yani neticede uçak performansı ve yapısı olarak birbirlerine hemen hemen aynı güçte ve özellikleri ama üzerlerindeki bazı aksamlar farklı. İşte zaten Rafale uçaklarının düşürülmesinin altında yatan sebep de bu. Yani keramet uçaklarda değil keramet üstlerindeki bazı aksamlarda ve ilave teknolojilerde. 

"AESA RADARLARI BÜYÜK ÖNEME SAHİP"

 Dolayısıyla burada aslında asıl muharebedeki sonucu belirleyen üzerindeki radar sistemi. AESA radar sistemi. Peki bu AESA radarı nerede? Türkiye'de. Yani şimdi nasıl oluyor? Şimdi ikisi de görünür uçak. Yani gövde dışında mühimmatı falan olduğu için çok fazla çıkıntı var gövdenin dışında. Dolayısıyla radar görünürlükleri var. Dolayısıyla uçağın birinin diğerini daha önce görmesi lazım. Bu da işte avantaj Pakistan uçağında, J-10'da. Nasıl? Çünkü üstündeki AESA radarı 300 kilometre. 300 kilometreden Rafale uçağını görüyor. Yani Rafale uçağını gördüğünde Rafale uçağı kendinin göründüğünü fark etmiyor, bilmiyor. Tamam menzil 200 kilometre menzil ama yüksekliğinin üzerinde de 250 kilometre menzilli bir füze sistemi var. Dolayısıyla daha Rafale uçağı kendinin göründüğünü anlamadan ve menzil dışındaki yani Meteor füzesinin menzili dışında PL-15 ile 250 kilometreden atışa maruz kalıyor. Bu durumda da gördüğünde geçmiş ola. 

"TÜRKİYE'NİN ÜRETTİĞİ BİR RADAR"

Ve bizim kendi radar sistemimizle birlikte kullandığımızda dünyadaki en gelişmiş hava hava füzesi olma özelliğine sahip. Tabii bir üçüncü özellik daha var. Rafale uçakları vurulmadan önce kör ediliyor ve sağır ediliyor. Bu elektronik sistemler devre dışı kalıyor. Yani Rafale uçağının tepki verememesinin, füzeyi gördükten sonra da tepki verememesinin sebebi de bu. Yani menzil dışında, Rafale uçağının kabiliyetinin dışında görüş ve vuruş menzili dışından bir atış yapılıyor. J-10'lar bunu görüyorlar ve atış yapılıyor. Ama neticede füzeyi gördüğünde de Rafale uçağı tepki veremiyor. Kör, sağır, adeta felç oluyor. Sebebi elektronik taarruza maruz kalıyorlar. Kim? Bunu kim yapıyor? Bunu tabii ki Pakistan yapıyor ama bu teknolojiyi Pakistan'a biz verdik. Yani iki ülke arasındaki savunma iş birliği kapsamında bu teknoloji transferini Türkiye yaptı. Yani düşünün şimdi bir menzil açısından PL-15 250 km ama 300 km'den Rafale uçağını kim görüyor? AESA radarı görüyor. Türkiye'nin teknoloji transferi ama buna karşılık Rafale uçağının görüş kabiliyeti 200 km. Yani 100 km daha önceden Pakistanlı kardeşlerimiz, Pakistanlı pilotlarımız Rafale uçağını görüyorlar.

"AVRUPA SAVUNMA SANAYİDE TÜRKİYE'YE BAĞIMLI HALE GELMİŞTİR"

2024 yılında 2023 yılına göre Avrupa'nın silah ithalatı %150 artmış. 1.5 kat. 2025 yılında bunun %300'e çıkacağı tahmin ediliyor. Yani 3 kat artacak. Artık Avrupa silah sanayinde, savunma sanayinde adeta Türkiye'ye bağımlı hale gelmiştir. Rafale uçağıyla Kaan'ı karşılaştırmayalım bile. Yani biri 4.5, biri 5.5. Yani hani Rafale pilotu herhalde Kaan uçağıyla karşılaşmak istemeyecektir büyük bir ihtimal. Bundan kaçınacaktır. Büyük hata olur çünkü. Dolayısıyla burada tabii teknoloji, savunma teknolojileri bakımından Türkiye tabii ki en üstlikte. Bu 2024 yılında ihracatımızda 11. sıradayız. 2025 yılında 8'e yükseleceğimiz, dünyada 8. sıraya yükseleceğimiz tahmin ediliyor.
Hal böyle olunca tabii bunu dış politikaya etkiledi. Ege'de, Doğu Akdeniz'de, kendi kıta savunmamızda ve dost ve kardeş ülkelerle işte Pakistan olsun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olsun, Libya olsun diye burada bu alanlarda taktik durum üstünlüğü bizde. Ama Kaan'a da küçük bir şey değinelim ve bitirelim. 2028'den itibaren bölgedeki hava üstünlüğü Türkiye'ye geçiyor artık. Yani Kaan uçağı üretildikten sonra çünkü rakibi yok.

 

Yorumlar 23 Yorum Var
  • Halk1 23.05.2025 23:52
    Bu bilgiler anlatılır mi .boşa gitti ustunluk
  • Sacid 23.05.2025 23:47
    Rabbim çok şükür hasta Avrupa deyimi başladı
  • Bülent duman 23.05.2025 23:33
    Allah razı olsun sizden
  • Erol 23.05.2025 22:54
    İyi düşmana bilgi veriyor birdaha vurulmayın sizi böyle vuruyoruz onlemalın diye düşman bunu çözemedim saldıramazdı sen gafletle anlatıyon gururduyarak bu ne perhiz ya
  • Türkiye 23.05.2025 22:04
    Düşmanı küçümsemek büyük hata
Daha fazla yorum görüntüle