Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Ofisi (OCHA), Gazze Şeridi’nde insani durumun giderek daha da kötüleştiğini ve açlığın felaket seviyesine yaklaştığını duyurdu. OCHA Sözcüsü Jens Laerke, İsrail’in yoğun denetimi altındaki yardım sürecini sert sözlerle eleştirerek, bölgeye ulaştırılan gıdanın “sel değil, damla damla” aktığını söyledi.

Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında konuşan Laerke, “Bu, felaket düzeyindeki açlığın eşiğinde olan bir bölgeye damla damla yardım götürülmesidir… Bu bir insani yardım seli değil, damlayla beslenen bir operasyon,” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz 10 gün içinde İsrail'in yaklaşık 900 yardım tırının girişine izin verdiği belirtilirken, bu tırların yalnızca 600 kadarı Gazze tarafında boşaltılabildi. Üstelik bu yardımların büyük bir kısmı da lojistik engeller nedeniyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadı.

Laerke, İsrail tarafından belirlenen yardım rotalarının genellikle yoğun, tehlikeli ve izin süreçlerinde ciddi gecikmelere neden olan güzergâhlar olduğunu aktardı. Gazze’deki işgal gücü olan İsrail'in yardım süreci üzerindeki kontrolünü en büyük engel olarak tanımlayan Laerke, “Bugün dünyada ve yakın geçmişte bu ölçekte engellenen başka bir insani yardım operasyonu neredeyse yok,” dedi.

Açıklama, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve ablukası sonucu ortaya çıkan insani felaketin, uluslararası hukuka aykırı boyutlara ulaştığını ve uluslararası toplumun etkili adımlar atması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

Yorumlar 3 Yorum Var
  • Hilmi 02.06.2025 14:29
    Oy kınalı kuzularım, imdadınıza yetişmeyi nasip etsin bizlere Yüce Rabbim.
  • Hakan 02.06.2025 14:28
    ALLAHIM bizlere Filistinli kardeşlerimizi kurtarmayı nasip et. Azerbaycanı (Karabağ), Suriye'yi, Pakistan'ı kurtardığı için Reis le yola devam edeceğiz. Hainler, hırsızına, lgbt sapıklarına sahip çıkıyor. Bizim Yıllardır Beklenen Lider, Mazlumların Umudu Aslan Erdoğan'a sahip çıkmamız Vatan Görevimizdir.
  • cahit 02.06.2025 13:49
    Dünyada en çok yemeğin çöpe döküldüğü israf edildiği ortadoğunun göbeğinde insanlar acından ölüyorsa Allah o coğrafya yı yok eder yerine inanan gerçek Müslümanlar getirir