Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek NTV canlı yayınında Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Mehmet Şimşek enflasyonda kalıcı bir düşüşün artık içindeyiz ve son 1 yılda enflasyonda 40 puanlık bir düşüş var dedi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Son 1 yıldır enflasyonda 40 puanlık bir düşüş var. Mal enflasyonu mayıs ayı itibarıyla yüzde 28.7’ye düştü. Temel mallarda enflasyon yüzde 20’ye düşmüş. Enflasyonu yüksek kılan yüzde 35.4’te tutan ana faktörlerden bir tanesi hizmetlerdir. Hizmet enflasyonu hala yüzde 51’ler civarı. Kirayı bir kenara bırakırsanız hizmet enflasyonu bile yüzde 43’e düştü. Kiralara yüzde 25 limiti getirilmiş. Biz bu limiti kaldırdık. Kaldırınca kiralarda bir süre yüzde 120’lerin üzerinde artışlar oldu. Bu manşet enflasyonu yukarı çekti. Temel enflasyon dinamiğine bakarsanız çoktan yüzde 30’un altındayız.
Enflasyonda kalıcı bir düşüşün içindeyiz. Son 3.5-4 yılın en düşük enflasyonundayız. Peki niye düşmeye devam etsin? Finansal koşullar sıkı kalacak. Destekleyici maliye ve gelirler politikası devam edecek. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlarda biz hedef enflasyonu gözeteceğiz. Emtia fiyatları düşük seyrediyor. Arz yönlü tedbirler alıyoruz. Bu program çok kapsamlı bir dezenflasyon programı." dedi