Tel-Aviv'in Tahran'ı bombaladığı gece İsrail uçaklarının Türk hava sahasını ihlal ettiği tespit edildi. Bu gelişmenin ardından Türk uçakları İsrail kuvvetlerini tespit ederek gereken uyarıyı yaptı. Bu gelişmeler Türk hava sahasının gelişmişliği ve sağladığı caydırıcılık açısından da önemli bir gelişme olarak kayıtlara geçti. Ayrıca ABD'nin "görünmez" dediği F-35'lerde Türkiye'nin radar sisteminde açıkça görülmüş oldu. Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer ise bu gelişmeleri yorumladı.

"BUNLAR TESADÜFEN OLMAZ"

Dr. Eray Güçlüer şunları söyledi:

Bu tür hava sahalarının sınırları açık ve net bellidir. Birden çok uçağın içerisinde F-35'lerin de olduğu– Türk hava sahasına girmesi yanlışlıkla ya da tesadüfen olmaz.İsrail, İran’ı vurmadan önce ya da vurduğu esnada iki şeyi yapmak istiyor. Birincisi, Türkiye’yi test etmek istiyor. İkincisi, acaba Türkiye’den, yani kendisi İran’ı vurduğu esnada Türkiye’den kendisine bir karşılık gelir mi diye de bir anlamda önleme uçuşu yapmaya çalışmış. Fakat enteresan olan husus, bizim havadaki "scramble" uçaklarımız müdahale ettiğinde hemen terk etmişler. Bu terk edenlerin içerisinde dikkat edin, F-35'ler de var. O zaman buradaki soru şu: Biz bu F-35'leri nasıl görüyoruz, değil mi? 

TÜRKİYE'NİN RADAR SİSTEMİ F-35'i TESPİT ETTİ

Bizim füze sistemleri ve radar sistemlerindeki gelişmişlik seviyemiz, İsrail'in daha fazla ilerlemesinin önündeki en önemli güçtür. Dolayısıyla “İsrail’in elinde F-35’ler var, bizim F-16’lar bunlara ne yapabilir?” denebilir. Çok şey yapar. Çünkü o radar bilgileri aynı zamanda F-16’lara aktarılıyor ve F-16’ların üzerindeki bizim yaklaşık 250 kilometre menzilli füzelerimiz, bu noktada diğer hava savunma sistemlerimizle birlikte yani Siper bataryalarımızla birlikte etkili bir caydırıcılık oluşturuyor. Gerekirse bir çatışma durumunda düşürülmesini sağlayan çok önemli silah sistemleri.

Burada önemli olan, radar sistemlerinin çok derinlikten itibaren uzak derinlikten itibaren bu F-35 dahil İsrail’in elindeki uçakları teşhis edebilmesidir. Türkiye bunu zaten yaptı. Satır arasında, basındaki bilgiye de dikkat edin: Belli bir derinlikte bunlar geliyorlar. Bu gelme esnasında tanınıyor; uçak oldukları ve İsrail uçakları olduğu tanınıyor. Ve belli bir derinlikte bunlar teşhis ediliyor, hangi tür uçaklar olduğu. Ve bakıyorlar ki, bizim hava sahamıza giriyorlar. Dikkat edin, bu olay tanıma ve teşhis bizim hava sahamıza girmeden önce gerçekleşiyor. Demek ki bu da şunu gösteriyor: Türkiye aslında İsrail’de, İsrail üstünde uçan uçağı bile görebiliyor, tanıyabiliyor.

 

Yorumlar 33 Yorum Var
  • Jess 17.06.2025 21:47
    Evet yeneriz İsrail'i bunu mu diyorsunuz yani?
  • Necdet 17.06.2025 21:46
    Niye kör bırakmıyoruz sistemlerini havada kilitlemiyoruz
  • vatandaş 17.06.2025 21:44
    israilde topu topu 50 tane f35 var adam 200 tane uçakla saldırı yaptı radar f35 yerine f16 ları görmüş olmasın?
  • adil 17.06.2025 21:43
    Hocam bizim kürecik radarı bizim kontrolümüzde olduğu söylenmişti savunma bakanlığı. Onlar üzerinden görmüş olabilir miyiz.
  • adil 17.06.2025 21:41
    Gördüğümüzün f35 olduğu kesin mı, f16 olabilir mi görünen
Daha fazla yorum görüntüle