İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 51. Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde İstanbul’daki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. Toplantı öncesinde İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile görüşen Bakan Fidan, zirvede önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan, İslam coğrafyasının haklarını savunma ve zulme karşı duruşunu sürdürme kararlılığını vurguladı. İsrail’in bölgeyi felakete sürüklediğini belirten Fidan, krizler karşısında dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Fidan’ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İslam coğrafyasının sesini yükseltecek, küresel adaletin tesis edilmesini önceleyecek, zulmün karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz."

"Başta BM olmak üzere uluslararası kuruluşların işlevsizliği Gazze’de kendini göstermiştir."

"İslam ülkeleri adaleti savunan, hakkı önceleyen bir sistemin inşasına öncülük etmek zorundadır."

"Bu sorun ne sadece Filistin, ne Lübnan, ne Yemen, ne de İran sorunudur. Bu açık açık İsrail sorunudur."

"İsrail tarafından İran’a yapılan saldırıları kınıyoruz, hukuk dışı bu saldırılara son verilmelidir."

"Türkiye olarak üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Cumhurbaşkanımızın önderliğinde gerilimin azalması için gerekli adımlar atılıyor."

"İsrail’in amacı Filistinlileri evlerinden sürmek ve iki devletli çözüm vizyonunu ortadan kaldırmaktır."

"Gazze’ye insani erişimin sağlanması önceliğimizdir."

"Katar ve Mısır’a ateşkes konusunda teşekkür ederiz."

"Filistin topraklarındaki işgal, bölgemizdeki çatışmaların temel kaynağıdır."

Yorumlar 0 Yorum Var
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek