Meteoroloji Genel Müdürlüğünce mevsim normalleri üzerinde seyredeceği tahmin edilen hava sıcaklığının, bugün İstanbul'da 35 derece olması bekleniyor.
Dün, Ümraniye'de 35, Şişli, Sancaktepe ile Silivri'de 34, Kadıköy, Fatih ile Tuzla'da 33 dereceleri bulan ve ilçelerde bugün daha da yükselmesi beklenen sıcaklıkla ilgili uzmanlar, AA muhabirine değerlendirmede bulundu.
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, birkaç gündür kentte etkisini gösteren sıcaklığın yarın zirveye çıkacağını söyledi.
"HAVA SICAKLIĞI BUGÜN ZİRVEYİ BULACAK"
Toros, "Perşembe günü bilhassa Türkiye'nin kuzeybatısı serinliyor ancak sıcaklık esas etkisini bugün gösterecek. Hava sıcaklığı bugün zirveyi bulsa da ondan sonra kuzeybatıdan serin hava geliyor. Dolayısıyla hava biraz daha serinlemiş olacak." ifadelerini kullandı.
"BUGÜN EN SICAK GÜN OLDUĞU İÇİN GENEL ANLAMDA GÜNEŞ IŞINLARINDAN KAÇINMAK GEREKİYOR"
Kentteki ilçelerde dün hissedilen sıcaklıkların bugün daha da artacağını dile getiren Toros, yapılaşmanın etkisine de dikkati çekti.
Toros, ölçümlerin, havanın gittikçe ısındığını gösterdiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Mesela geçen sene temmuzda dünyanın en sıcak günü yaşandı. Şehirlerde yapılaşmanın etkisi sıcaklık için büyük etken. İstanbul'da her semtin farklı ısındığını görürsünüz. Havanın nereden geldiği, oradaki yapılaşmaya bağlı olarak şehirlerde 'şehir ısı adası' etkisi meydana getiriyor. Bu etki akşamları kendini daha çok hissettiriyor. Gün boyu ısınan asfalt, beton binalar, akşamları gün boyu almış olduğu ısıyı vermeye devam ediyor. Dolayısıyla şehirleşmenin olduğu bölgeler, şehirleşmenin daha az olduğu bölgeden daha sıcak oluyor. İklim değişikliği de bunun şiddetini ve sıklığını artırıyor."
"SU TÜKETİMİNE DE DİKKAT ETMEK GEREKLİ"
Vatandaşlara uyarılarda da bulunan Toros, "Bugün en sıcak gün olduğu için genel anlamda güneş ışınlarından kaçınmak gerekiyor. Güneşin dik geldiği saatler daha etkili oluyor. Bu ışınlardan vücudumuzu korumakta, mümkün mertebe gölgelik ortamlarda bulunmakta fayda var. Herkesin sıcaklığa duyarlılığı farklı, yaşlı, hamile, çocuklar ve kalp hastalarının daha dikkatli olması lazım. Su ihtiyacımız artıyor, daha fazla terleme, daha fazla su ihtiyacı doğuruyor. Su tüketimine de dikkat etmek gerekli." diye konuştu.