Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, Londra’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği kapalı toplantılarda, faiz indirimi konusunda temkinli mesajlar verdi. Bloomberg’in haberine göre Karahan, mevduat tercihlerinin, faiz politikalarında belirleyici olacağını vurguladı.

Karahan, yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde özellikle yurt içi tasarruf sahiplerinin davranışlarının dikkatle izleneceğini ve olası faiz indirimlerinde bu verilerin temel alınacağını ifade etti. Bu yaklaşım, Merkez Bankası’nın ani veya agresif adımlar yerine kademeli ve dikkatli bir para politikası izlemeye devam edeceğine işaret ediyor.

Faiz İndirimi Beklentisi Artıyor

TCMB, haziran toplantısında politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tutmuş ancak ilerleyen dönemlerde faiz indirimi sinyali vermişti. Yıllık enflasyonun haziran ayında yüzde 35,1’e gerilemesiyle birlikte, analistler temmuz toplantısında 2,5 ila 3,5 puanlık bir faiz indirimi ihtimalini yüksek görüyor.

Stopaj Artışı Dengeleri Etkileyebilir

Öte yandan temmuz ayında TL mevduat ve yatırım fonlarına yönelik stopaj oranlarının artırılması, tasarruf sahiplerini dövize yönlendirme riskini beraberinde getirdi. Bu gelişme, TCMB’nin uzun süredir sürdürdüğü "de-dolarizasyon" stratejisi açısından yeni bir zorluk oluşturabilir.

TCMB’nin yıl sonu için yüzde 24 enflasyon hedefi devam ederken, Karahan’ın açıklamaları, para politikasında enflasyon ve finansal istikrar arasında hassas bir denge kurulmaya çalışıldığını gösteriyor.

Yorumlar 0 Yorum Var