Bilim insanları, doğanın gizli diline dair çarpıcı bir keşfe imza attı. Tel Aviv Üniversitesi’nde yapılan araştırmada, stres altındaki bitkilerin yaydığı yüksek frekanslı seslere hayvanların tepki verdiği ilk kez kanıtlandı. Dişi güvelerin, susuz kalan ya da zarar gören domates bitkilerine yaklaşmadığı, bu bitkilere yumurta bırakmaktan kaçındığı gözlemlendi.
Uzmanlar, bu davranışın güvelerin, bitkilerin insan kulağının duyamayacağı düzeyde yaydığı “çığlık” benzeri sesleri algıladığını gösterdiğini belirtti. Araştırma ekibinden Prof. Yossi Yovel, “Bu, bir hayvanın bir bitkinin çıkardığı sese tepki verdiğini gösteren ilk somut kanıt” dedi.
Araştırma, sadece hayvan-bitki etkileşimi açısından değil, bitkiler arası iletişim ihtimaline de kapı aralıyor. Uzmanlar, kuraklık dönemlerinde bir bitkinin yaydığı sesin, çevresindeki diğer bitkilerin su kullanımını etkileyebileceğini vurguluyor. Keşifle birlikte doğada düşündüğümüzden çok daha karmaşık bir iletişim ağı olabileceği ortaya konmuş oldu.