Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı’nın ilk çağrısının başlatıldığını duyurdu.
Bakan Kacır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı’nın ayrıntılarını sosyal medya hesabından duyurdu.
Kacır paylaşımında şu ifadeleri kullandı; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, şehirlerimizin potansiyelini harekete geçiriyoruz. 81 ilde 324 yatırım konusuna, her biri için 240 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz.”
TOPYEKÜN KALKINMA SEFERBERLİĞİ BAŞLIYOR
Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi ile sanayiden tarıma, teknolojiden turizme kadar çok sayıda sektörde yatırımın önünün açılacağını vurgulayarak, "Doğudan Batıya Kuzeyden Güneye “Topyekûn Kalkınma” Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; Yerel Kalkınma Hamlesi Programının ilk çağrısını başlatıyoruz. 81 ilde toplam 324 yatırım konusuna, her bir yatırım için 240 milyon TL’ye kadar destek sağlıyoruz. Şehirlerimizin potansiyelini harekete geçiriyor, sanayiden tarıma, teknolojiden turizme kadar pek çok sektörde yeni yatırımların önünü açıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Kacır açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde; sürdürülebilir, planlı, öngörülebilir ve vizyoner hedeflerle, bugünün büyük ve güçlü Türkiye’sini inşa ettiklerini belirtti.
Yüksek katma değerli, rekabetçi ve sürdürülebilir üretimi esas alan kalkınma modeliyle Türkiye’yi dünyanın sayılı üretim ve teknoloji üsleri arasına taşıdıklarını vurgulayan Bakan Kacır;
“Türkiye Yüzyılında ise muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine çıkabilme yolculuğumuzda refahın ülke sathında dengeli yayılmasını ve topyekûn kalkınmamızı temin edecek adımlarımızı kararlılıkla atıyoruz.
Bölgelerimizin sahip olduğu potansiyeli harekete geçiriyor, başlattığımız büyük kalkınma seferberliğine hız kesmeden devam ediyoruz. 2012 yılında uygulamaya aldığımız teşvik sistemiyle, ülke sathında pek çok yatırımın hayata geçmesine vesile olduk.
2012’den 2025’e kadar olan dönemde, 98 binden fazla yatırım teşvik belgesi düzenledik. Yaklaşık 14 trilyon lira yatırımın ve 3 milyon istihdamın önünü açtık.
Teşvik belgesi alan bu yatırımların 32 bini tamamlandı. Devreye alınan 4 trilyon lira yatırımla, 1 milyon 400 bin kişinin istihdamı gerçekleşmiş oldu.
Mevcut küresel tablo ve ülkemizin stratejik öncelikleri, yeni bir teşvik yaklaşımı ortaya koymanın isabetli ve gerekli bir adım olduğunu gösterdi.
Bu doğrultuda; yoğun bir hazırlık çalışması yürüttük. 13 yıl boyunca yürürlükte olan sistemin çıktılarını, stratejik alanlarda yatırımcı ilgisini besleyecek farklı destek enstrümanlarının etkinliğini titizlikle analiz ettik.
Hazırlık sürecinin her aşamasında kapsayıcı ve kuşatıcı bir istişare süreci yürüterek; karmaşıklıktan uzak, hedef odaklı, seçici ve yatırımcılarımızın beklentilerini karşılayacak yeni bir teşvik sistemi kurguladık. Yeni sistem, Sayın Cumhurbaşkanımızın onayıyla Mayıs sonunda yürürlüğe girdi.