Yazar Nurullah Genç’in geçmişte yaptığı bir konuşma, sosyal medyada yeniden gündem oldu.
Genç, Osmanlı’nın 800 akıncıyla 70 bin kişilik Haçlı-Sırp ordusunu nasıl bozguna uğrattığını anlattığı konuşmasında, "Bin atlı akınlarda çocuklar gibi şendik, bin atlı o gün dev gibi bir orduyu yendik. Ama halimize bakın ki 300 Spartalıyı bize öğreten dünya 800 akıncıyı öğretmiyor. İşte o yüzden sırtımızdaki hazineden haberimiz yok." ifadelerini kullandı.
ÇİRMEN DESTANI
26 Eylül 1371’de Meriç Nehri kıyısında yaşanan Çirmen Muharebesi (İkinci Meriç Muharebesi), Osmanlı’nın Balkanlar’daki şaşırtıcı stratejisiyle tarihe geçti. Sırp Kralı Jovan Uglješa, I. Murad’ın Anadolu’da olmasını fırsat bilerek 70 bin kişilik dev orduyla Edirne’ye saldırmak istedi. Ancak Lala Şahin Paşa komutasındaki sadece 800 akıncı, gece baskınıyla düşmanı şoka uğrattı.
"MERİÇ NEHRİ'NİN RENGİ KIRMIZIYA BOYANDI"
Osmanlı akıncıları, Sırp ve Makedon komutanları öldürerek orduyu dağıttı. Panikleyen Haçlı askerleri kaçmaya çalışırken Meriç Nehri’nde boğuldu. Ölü sayısı o kadar fazlaydı ki, nehrin rengi kırmızıya döndü. Muharebede 2 kral öldürüldü, 2 bin şövalye telef edildi, 25 bin esir alındı ve 20 binden fazla asker nehirde can verdi.
BALKANLAR'IN KAPILARI OSMANLI'YA AÇILDI
Bu zaferle Osmanlı, Drama, Kavala, Serez ve Yunanistan’ın önemli bölgelerini ele geçirdi. Makedonya’daki Sırp prensleri, Bulgar Kralı ve Bizans İmparatoru, Osmanlı hakimiyetini tanımak zorunda kaldı. Böylece Balkan fetihleri hız kazandı.