Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Türkiye'nin ilk hipersonik füzesi Tayfun Blok-4 hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

"Bizim bir tek eksiğimiz bu hipersonik füzeydi. Roketsan'ımız bunu yaparak eksikliğide kapatmış oldu ve bizi gururlandırdı." diyen Dr.Eray Güçlüer şunları söyledi:

"Cumhuriet tarihinde Türkiye'nin ilk hipersonik füzesine sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Sen söylemedin ama ben yaklaşık menzilini söyleyeyim: 1.000 km'nin üzerinde ve hızı yaklaşık 8 mach yani saniyede 2.700 metre hızla yol alabiliyor. Bin kilometrenin üstünde ancak bin kilometre diyecek olacaksak vuruş hassasiyeti dağılma yarıçapıda yaklaşık 3 metre. Yani bin kilometreden 3 metre yarıçapındaki bir dairenin içini vurabiliyorsunuz. Bu da tekonlojik başarıdır. Tabii neden hipersonik füzeler gerekli? Neden buna ihtiyaç duyuyoruz? Çünkü elimizde çok farklı seçeneklerde var. Çünkü hipersonik füzeler aslında uçak gemilerini vurmak için tasarlanmıştır. Yani bizim bir tek eksiğimiz bu hipersonik füzeydi. Roketsan'ımız bunu yaparak eksikliğide kapatmış oldu ve bizi gururlandırdı. Bu anlamda artık bize düşmanca niyetler besleyen uçak gemileri varsa artık o da hedeflerimiz içerisinde olacak. Çünkü bu 5 machın üzerinde yol aldığı için radarda da görünmüyor. 

Bu anlamda Türkiye çok önemli bir aşamaya geçmiş vaziyetteyiz. Daha da önemlisi bunun bir sonraki versiyonu muhtemelen Blok-5 ve önümüzdeki yıl başka bir firma tarafından şu an testleri yapılan hipersonik füzenin hızı 10 machın üzerinde olacak. Yani saniyede 3.500 metre gibi korkunç hızlar. Tabii bu da ülkemizin çok daha güvenli olması ve caydırıcılığını sağlamakta da çok etkili olacak.

AMAÇ KITALAR ARASI HEDEFLER Mİ? 

Türkiye'nin kıtalar arası balistik füze ihtiyacı var mı? Onu sorgulamak lazım. Yani Rusya ve ABD'nin kıtalararası balistik füzeye ihtiyacı var evet, birbirlerine çünkü düşmanlar ama bizim öyle bir tehdit yada riskimiz yok. O yüzden kıtlararası bir füzeye değil, bu bütün füze çeşitlerini havada vurabilecek lazer teknolojisine dayalı uzay silah sistemlerine ihtiyacımız var. Bunun alt yapısı da dikkat edin Bayraktar Kızılelma ve ANKA serisi insansız savaş uçakları üzerinden gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Bunlarda uzay yolculuğunda Türkiye'nin birer adımıdır. Aynı zamanda altıncı nesil savaş uçağının da temelini oluşturacak. 

ÇARPAN ETKİSİ NE OLACAK?

Bağımsızlık yani! Ne kadar savunma sanayisinde bağımsızsanız o kadar bağımsızsınız demektir. Artık şunu dünya gördü ki maalesef işte ahlaki yaklaşımlar, hukuki yaklaşımlar dünyada sadece kağıt üzerinde var.  Güçlü olan süreci ve sonucu belirlemeye çalışıyor. Güçlünün zayıfı ezdiği bir dünyada yaşıyoruz. Kendimizi ezdirmemek için çok güçlü bir orduya ve çok güçlü yüksek teknoloji ürünleri savunma sistemlerine ihtiyacımız var.  Bunu başarıyoruz, kimseye muhtaç değiliz. Kimse bize ambargo koyamaz, durduramaz. Yada gelişimimizi engelleyemez. Buda tabii bizim ülke olarak çok daha özgür olmamızı rahat olmamızı çok daha kalkınmamızı ve toplumsal gelişmemizin yüksek olmasını sağlar. 

Yorumlar 63 Yorum Var
  • Tanju 24.07.2025 12:24
    Aiiah razı olsun emeği geçenlerden. Günde 24 saat degil 48 saat çalışmaya coookkk ihtiyacımız var.
  • Fettah Adıgüzel 24.07.2025 11:47
    Düşmanın elinde hangi silah varsa senin elindede aynısının bir tık önünde olması gerekiyor, Haa düşman kim derseniz, başta Abd, İsrail ve belki geçmişte olduğu gibi Rusya olabilir, her türlü olasılığı göz adardı etmemeliyiz.
  • Yalnız kurt 24.07.2025 11:38
    Maşallah Rabbim dota güven içimizdeki dışımızdaki düşmanlara fırsat vermesin
  • OSMAN GENÇ 24.07.2025 10:45
    Çok güzel konuştu ama bir eksiği var.Risk yok o yüzden kıtalararası füzeye ihtiyaç yok diyor. En büyük risk amerika.Akkuyu nükleer santrali için İsrail şimdiden amerikayı kışkırtmaya başladı.Bizde kıtalararası füze olsa amerika buna cesaret edebilir mi?Türkiye'nin kıtalararası nükleer silahı olmalı.Artık tehlike kapıda.
  • Mustafa Hoca 24.07.2025 10:24
    Hizmeti geçen herkesten Allah razı olsun. Bu günleri bu millete ve Ümmete gösteren lütfeden Mevlamıza şükürler olsun.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek