TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit Haber 7'ye önemli açıklamalarda bulundu.

TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) tarafından geliştirilen T700-TEI-701D motorunun sertifikasyon testleri başarıyla sürüyor. Motorun 2027 itibarıyla Gökbey helikopterlerinde kullanılacağı açıklandı.

YERLİ MOTORDA İHRACAT SESSİZDEN GELİYOR

Akşit, motor ihracatının hem doğrudan hem de milli platformlar üzerinden dolaylı yollarla gerçekleştiğini belirtti. Endonezya ile yapılan son anlaşmaya dikkat çekilerek, “Milli bir hava aracı sattığımızda, motoru da satmış oluyoruz” ifadesiyle ihracatın entegre şekilde sürdüğünü belirtti..

“Bazı ihracatlar açıklanmıyor ancak örneğin Gökbey ile yapılan anlaşma, hem motor hem de hava aracı ihracatını birlikte kapsıyor,” dedi.

T700-TEI-701D İLE 2027’DE TESLİMAT BAŞLIYOR

T700-TEI-701D motorunun ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdiği, sertifikasyon testlerinin ise tüm hızıyla sürdüğü belirtildi. Helikopterlerde çift motor kullanıldığı için fuarda sergilenen motorun birebir uçuşa katılmış örneklerden biri olduğu aktarıldı.

“Bu motor EASA’nın öngördüğü yıpratma testlerini 25 kez başarıyla tamamladı. 1800 beygir seviyelerine kadar zorlandı ve halen sorunsuz çalışıyor,” açıklaması yapıldı.

SERTİFİKASYON SÜRECİ ULUSLARARASI STANDARTTA

Gökbey helikopterinin uluslararası sivil havacılık sertifikasına sahip olması nedeniyle motorun da aynı yüksek standartta sertifikasyon sürecinden geçtiği vurgulandı. TEI yetkilileri, “Yolcu uçağından farkı yok. Bu motor da yolcu taşıyan hava araçlarında kullanılabilecek kaliteye sahip,” ifadelerini kullandı.

İHA, HELİKOPTER VE UÇAK MOTORLARINDA ÜRETİM TAM GAZ

TEI, İHA, helikopter ve uçak motorları olmak üzere üç ana kategoride üretim gerçekleştiriyor. PD170 ve PG50 gibi İHA motorları hali hazırda seri üretimde ve ihracata başladı. Helikopter motorları ise Gökbey’le birlikte seri imalata geçiyor.

“Motorlarımız envanterde ve aktif kullanılıyor. İkinci ihracat partisi için yeni bir ülke ile görüşüyoruz,” dendi.

TF6000 VE TF10000 MOTORLARIYLA JET GÜCÜNDE SIÇRAMA

Uçak motorlarında TF6000 motorunun başarıyla çalıştırıldığı ve Kızılelma’ya entegre edilmesi planlandığı açıklandı. TEI, ilk etapta planlanan TF6000’in ardından TF10000 motorunun geliştirme sürecine hız verdi.

“TF6000’in 3.700 libre itki gücüne ulaştığını, önceki motorların 2.850 libre seviyesinde kaldığını düşünürsek büyük bir sıçrama sağlandı,” denildi.

KAAN VE KIZILELMA İÇİN YERLİ MOTOR YOLDA

Kaan savaş uçağı için yerli motor çalışmalarının son aşamaya geldiği belirtilirken, Kızıl Elma’nın da motor entegrasyon sürecinin devam ettiği aktarıldı.

“Kaan’ın motoru için tarih vermek doğru olmaz ama Endonezya uçak teslimatına kadar yetiştirilecek. Yarışı son düzlüğüne geldik,” denildi.

Kızılelma’nın başlangıçta ithal motorla uçacağı ancak yerli motor olgunlaştığında seri üretime onunla geçileceği ifade edildi. Bu strateji daha önce Gökbey helikopteri için de uygulanmıştı.

ANKA-3 DE TF6000’İ BEKLİYOR

TF6000 motorunun sadece Kızıl Elma değil, ANKA-3 için de kritik olduğu belirtildi. Testlerin sürdüğü, uçuş güvenliği komitelerinin onayıyla birlikte seri üretime geçileceği vurgulandı.

“Mühendislerimiz ‘uçabilir’ dediği anda yerli motorlarımızla gökyüzünde daha fazla platform göreceğiz,” şeklinde özetlendi.

Yorumlar 21 Yorum Var
  • Düşman uyumaz 26.07.2025 08:29
    Hızlandırmak lazım, Su uyur , düşman uyumaz
  • Bozok_01 26.07.2025 03:58
    Sıfırdan bir motor yapmak kolay iş değil her bir vidanın yüzlerce kez yeri değişir doğru yer bulununca ya kadar az sabır hocama Allah sabır ve kolaylık versin inşallah milletimize güç verecek
  • Das 26.07.2025 03:04
    Acele edilmeli ve gizli yürütülmeli
  • Abdullah 26.07.2025 02:17
    Allah razı olsun. Tarih yazıyorlar.. Bunu da beğenmeyen vardır muhakkak. Onlar böyle bir şey yapamayacakları için hasetlerinden çatlıyorlar, patlıyorlar. Varsa yoksa baklava, heykel..
  • hanımağa 26.07.2025 01:25
    Tebrik ediyorum tüm emeği geçenleri, helal olsun, aynen devam.
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek