Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Balkan Barış Platformu’nda yaptığı konuşmada, küresel krizlerin iç içe geçtiği bu dönemde bölgesel iş birliğinin hayati önemde olduğunu vurguladı. Fidan, “Bu sınamalar karşısında bireysel değil, ortak çözümler üretmeliyiz. Kendi bölgemize dair kararları hep birlikte almalı, geçmişin çıkmazlarına saplanmadan geleceği birlikte inşa etmeliyiz” dedi.
Platforma yedi ülkeden altısının Avrupa Birliği'ne aday olduğunu hatırlatan Fidan, bu ülkelerin AB sürecinde deneyim ve tutum paylaşımını artıracak bir zemin oluşturmak istediklerini belirtti. Özellikle vize, gümrük birliği ve jeostratejik değişimlerin etkilerine dikkat çeken Fidan, bu alanlarda koordineli hareket etmenin önemine değindi.
Bosna Hersek-Sırbistan ve Priştine-Belgrad hattındaki gerilimlere de değinen Bakan Fidan, Türkiye’nin artan ara buluculuk rolüne işaret ederek, “Türkiye, bölgedeki sorunların çözümüne katkı sunmaya hazırdır. İstikrar, güvenlik ve refah ancak birlikte inşa edilebilir” ifadelerini kullandı.