İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2017’de ihalesi yapılan ve 2021’de faaliyete giren İSBİKE sistemi, 2023’ten bu yana kullanılmaz hale gelirken yüzlerce bisikletin Kartal’daki depolarda çürümeye terk edildiği ortaya çıktı. İstanbul trafiğine alternatif olarak sunulan proje, kısa sürede “bisiklet mezarlığı”na dönüşürken vatandaşlardan alınan milyonlarca liralık abonelik ücretinin iade edilmediği iddiaları gündeme bomba gibi düştü.
Kullanıcıların yıllık abonelik bedeli ve sürüş tarifesi üzerinden sisteme yüklediği bakiyelerin, hizmet verilmemesine rağmen İBB iştiraki İSPARK’ın harcamalarında kullanıldığı öne sürüldü. Binlerce vatandaş, uygulamanın kapatılmasına rağmen içeride kalan paralarının geri ödenmediğini belirterek mağduriyetini şikayet sitelerinde dile getirdi.
Yaklaşık 3 bin bisikletten geriye 2 bin 800’ünün kaldığı sistemin akıbeti belirsizliğini korurken, “milyonluk yatırımın hurdaya çıktığı” görüntüler İBB Meclisi’ne taşındı. Vatandaşlar ise hem kullanılmayan bisikletler hem de iade edilmeyen bakiyeler nedeniyle çözüm bekliyor.