Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ) geliştirilen BabySensAI uygulaması, yapay zeka teknolojisi kullanarak yenidoğan bebeklerin hareketlerini analiz ediyor ve nörogelişimsel bozuklukların erken teşhisini mümkün kılıyor. Bu sayede uygulamanın, engellilik oranını %40 oranında azaltması hedefleniyor.
Proje, OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Akademik Danışmanı Öğr. Gör. Dr. Sema Gül öncülüğünde yürütülüyor. “Riskli bebek hareket algılayıcı” temelli proje, 5 yıl önce TÜBİTAK’ın Girişimcilik Destek Programı (BiGG) kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Proje, Samsun Teknopark ve OMÜ Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğiyle, ADAPHA Yapay Zeka AR-GE ve Yazılım AŞ çatısı altında geliştirildi.
Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Dr. Sema Gül ve mühendis ekibi tarafından geliştirilen BabySensAI, özellikle erken doğan ve riskli bebeklerde görülebilecek nörolojik gelişim sorunlarını henüz klinik semptomlar ortaya çıkmadan saptayabiliyor. Bu sayede, erken müdahale ile çocukların gelişim süreçlerinin iyileştirilmesi ve kalıcı engellerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.