“Terörsüz Türkiye” konusunda gelinen aşama hakkında da konuşan Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü;
Türkiye için çok hayati bir konu, çok önemli, çok önemsiyoruz. Bütün halkımız önemsiyor. Terörden arınmış bir Türkiye Yüzyılının sürecini hızlandırır. Acı kayıplarımız oldu, binlerce insanımızı terörden kaybettik. 41 yıldan bu yana da bugün enflasyonu konuşuyorsak, ekonomiden zorlukları konuşturuyorsak bunları da göz önünde bulundurmamız lazım.
Terör örgütünün silahları yakma süreci önemli aşama. Tabi bu aşamaya kolay gelinmedi. Sayın cumhurbaşkanımızın geçen seneki Ahlat’taki yaptığı ‘iç cephemizi güçlendirelim, terörü aramızdan çıkaralım’ açıklaması sonrası sayın Devlet Bahçeli’nin ekim ayında yaptığı çağrı sonrası, İmralı ile yapılan görüşme sonrası terör örgütünün feshine, silah yakmasına giden süreci gördük.
Tabi bu son 1 yıllık aşamaya gelince de geçmişte 41 yıllık mücadele var terörle mücadelede kahramanca mücadele eden askerlerimiz, polisimiz, insanlarımız var. Bölgenin gelişimini etkileyen, terör örgütünü oradan arındırılması sonucu önemliydi.
Sayın cumhurbaşkanımız o bölgede OHAL’i kaldırdı, normalleşmeyi getirdi. Demokratikleşme adımları, temel hak ve özgürlüklerinin güçlendirilmesi, Türkiye’de düşünce ve ifade özgürlüğü, basın yayın özgürlüğü alanında çok önemli adımlar atıldı. Kürtçe TV, anadil gibi birçok yenilik ve demokratikleşme adımları atıldı. Teröre zemin hazırlayan unsurlar ortadan kaldırılarak bugünlere geldi.
Terörsüz Türkiye sürecinde özellikle bu süreç konuşulmaya başlandığında devletin tüm kurumlar tam bir koordinasyon içindeydi.
Bu koordinasyon olmasa bu başarı sağlanamazdı. Şu anda komisyon bir kanun yapma komisyonu değil. Bu komisyon siyasi partilerimizin katılımlarıyla büyük bir ekseriyetle oluşmuş, bu süreci değerlendiren, bir daha bu ülkede terörün hortlamaması için görüşen bir komisyon. Oradaki görüşmeler olumlu geçiyor, önemli bir birliktelik var. Orada alınacak kararlar önemli. Bu süreç başladıktan sonra bakanlıkların üzerine düşen görevler oldu. Adalet Bakanlığı olarak da bizler görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Süreci kalıcı hale getirmeyi sağlayacak olan bir takım adımlar da atıldı. Özellikle bazı kanuni düzenlemeler de yapıldı. Hasta hükümlülerle ilgili önemli iyileştirmeler yapıldı. Konutta infaz, hafta sonu infaz ile ilgili çalışmalar yapıldı.