Eskişehir'de kurulu TEI tarafından yürütülen proje kapsamında geliştirilen TEI-TF6000'ün deniz seviyesi testi ilk kez teknofestte test edildi.
Savunma Sanayii Başkanlığı himayesinde başlatılan ve TUSAŞ Motor Sanayi AŞ (TEI) sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında üretilen Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TEI-TF6000 için bir eşik daha aşıldı.
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde 13. kez düzenlenen olan dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, teknoloji tutkunlarını bugün İstanbul Atatürk Havalimanı'nda başladı.
İLK DENİZ SEVİYESİ TESTİ
TEI-TF6000'in ilk deniz seviyesi testi ilk kez TEKNOFEST'te test edildi.
Burada gerçekleştirilen test törenine, Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün ve TEI Genel Müdürü Mahmut Akşit katıldı.
NEREDE KULLANILACAK?
TF6000 motoruna afterburner eklenmesiyle birlikte ortaya çıkan TF10000 defenceturk.net'te yer alan habere göre boyut, ağırlık ve güç sınıfı olarak hem KIZILELMA hem ANKA III hem de yerli hücumbotlar için güçlü bir seçenek sunacak. TEI-TF6000 projesi ile Türkiye’de ilk kez turbofan motoru, aksesuar alt sistemleri, fan modülü, değişken sabit kanatlı kompresör, akış karıştırıcı egzoz, art yakıcı tasarım, geliştirme ve imalat aşamalarını gerçekleştirerek ülkemize kritik teknoloji, yerli yan sanayii firmaları ve tecrübeli insan gücü kazanımını hedeflemektedir. Öte yandan TEI yetkilileri yine TF6000’den yola çıkılarak oluşturulacak olan TF10000’in ardından KAAN’a güç vermesi beklenen ve 3,5 kat daha büyük olan TF35000’in tasarımlarına başlandığını belirtmekte.