Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) 80. Genel Kuruluna katılmak ve akabinde ABD Başkanı Donald Trump'ın davetine icabetle Washington'a yaptığı ziyareti tamamlayarak yurda dönüşünde, aralarında Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk’ün de bulunduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FİLİSTİN'İ TANIMA KARARLARININ ANLAMI

Avrupa ülkelerinin Filistin'i tanıma adımlarının anlamlı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, zulmün karşısında tarafsız kalmanın, aslında zalimi cesaretlendirdiğini vurguladı. Bu kararların tam anlamıyla amacına ulaşmasının yolunun, İsrail'e yönelik uluslararası baskıyı artırmaktan geçtiğini kaydetti. İsrail'i iki devletli çözüme yaklaştıracak formülün, uluslararası toplumun, hukukun, sivil toplum kuruluşlarının, kanaat önderlerinin bir ve beraber tutum takınmaları olduğunu belirtti.

Netanyahu ve katliam şebekesi ne derse desin, umudun hep var olduğunu dile getiren Erdoğan, Filistin'i tanıyan bütün ülkelerde zalimlerin boğuk sesinin, mazlumların çığlığını bastırmakta yetersiz kaldığını söyledi. Yıkıntılar arasında özgür Filistin hayalleri kuran çocukların yalnız olmadığını belirterek, ülkeler, liderler ve en önemlisi halkların, onları gördüğünü, duyduğunu, bildiğini ifade etti.

Bu yıl, Filistin'le ilgili ana salonda yapılan toplantının önemine dikkat çeken Erdoğan, “13 yıldır Birleşmiş Milletler toplantılarında böyle bir zirve olmamıştı. Macron'un yönettiği, Suudi Arabistan temsilcisinin bulunduğu o toplantıdaki katılım ilk defa bu denli yüksek, bu denli heyecan dolu” dedi. 

Filistin'i tanıma iradesi gösteren devletlerin, “adalet hala var, vicdan hala susmadı” mesajını çok güçlü bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, artık, diplomatik olarak tanımanın da gerekleri yapılmalı ve bu devletin mazlum, mağdur halkının yanında yer almaları gerektiğini söyledi.

Birlikte Filistin'i bu zulüm ve soykırım karanlığından kurtaracaklarına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Filistinli çocuklar, kadınlar, erkeklerin dünyanın diğer bölgelerindeki insanlar kadar yaşama hakkına sahip olduğunu dile getirerek sözlerini sonlandırdı.

Yorumlar 0 Yorum Var