Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti kapsamında imzalanan enerji ve ticaret anlaşmaları, iş dünyasında büyük yankı buldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin ABD ile dış ticaretini 100 milyar dolara çıkarma hedefinin kritik olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi, ilişkilerimizi yeni bir paradigmaya taşıyacak” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe de ABD’nin Türkiye’nin Almanya’dan sonra ikinci büyük ihracat pazarı olduğuna dikkat çekerek, serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesi halinde hedefe daha hızlı ulaşılabileceğini ifade etti. Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği Başkanı Orhan Aydın ise görüşmenin Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımcı güvenini artıracağını, Türk lirasına değer kazandıracağını söyledi.
Dış Ticarete Yön Verenler Derneği Başkanı Dr. Hakan Çınar, ziyareti sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel dengeler açısından da “kırılma noktası” olarak nitelendirdi. Çınar, ticaret hacminde atılacak yeni adımların ihracatçı ve sanayiciler için büyük fırsatlar doğuracağını belirterek, “ABD pazarı her zaman stratejik öneme sahipti, bu süreç ülkemize ciddi ekonomik kazanımlar getirecek” değerlendirmesinde bulundu.