İsrail’in Gazze soykırımını durdurmak ve masum sivillere gıda, ilk yardım tıbbi malzemeleri taşıyan Küresel Sumud Filosu 31 Ağustos günü İspanya’dan yola çıkmıştı.
Gazze Şeridi’ne yaklaşmasına günler kala Sumud Filosu’na ait alma isimli gemiye İsrail’e ait bir gemi yaklaştığı bildirilmişti. İsrail’in attığı adım ise filoda bulunan geminin iletişim sistemleri ve motorunu bozarak gemiyi çalışmaz hal getirdiği öğrenilmişti.
500’den fazla aktivist ve 50’den fazla gemi ile Gazze’ye yardım götürmek için bir araya gelmiş İsrail hükümetinin sabotajları sonrası Türk ve İspanya donanması da destek vermişti.
Türk aktivist Semanur Sönmez Yaman’da Sumud Filosu’ndan sosyal medya instagram hesabından paylaşım yaparak, “Sumud Filosu’nun akıbeti 24 saat içinde belli olacak” başlıklı video yayımladı.
Gazze'ye 107 deniz mili kaldığını belirten Sönmez, "İrili ufaklı 45 tekne ve gemi ile yolumuza devam ediyoruz. En fazla katılımcı 56 kişi ile Türkiye’den oldu" diyerek İsrail ordusunun gözetleme halinde olduğunu belirtti.
Ana gemi Alma’ya siber saldırı ve uydu iletişim cihazlarında kilitlenme yaşadığını ve saldırı protokolü uygulandığı belirtildi.
Sirius gemisine de taciz olayı yaşandığı ve güneş doğana kadar devam ettiğini, İsrail donanması görülebilir mesafede olduğunu ve Gazze’ye 24 saatten az bir süre kaldığını da duyurdu.