Emekli Kurmay Albay Dr. Eray Güçlüer, ÜLKE TV'de ramjet motorlu yeni hava-hava füzesi GÖKBORA'nın 300 km menziliyle ABD, İsrail ve Çin'deki rakiplerini geride bıraktığını ve Türkiye'ye stratejik hava üstünlüğü kazandıracağını belirtti

Güçlüer, GÖKBORA'yı anlatmadan önce Türkiye'nin hava-hava füzesi geliştirme yolculuğuna değinerek, "Burada aslında Gökbora'yı anlatacağım ama bunun ilk versiyonu Gökdoğan füzesi. Sonra Gökhan füzesi. Sonra Gökbora füzesi." dedi.

CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK: GÖKDOĞAN FÜZESİ

Gökdoğan füzesinin önemini vurgulayan Güçlüer, "Şimdi Gökdoğan Cumhuriyet tarihinde ilk defa ürettiği uçaktan uçağa atılan, havadan havaya kısa menzilli füzesidir. Ve roket biliminde inanın siper yapmaktan daha zordur. Şu füzenin teknolojisi bir hava savunma füzesinden çok daha zordur." ifadelerini kullandı. 

GÖRÜŞ ÖTESİ KABİLİYET: GÖKHAN FÜZESİ

Geliştirme sürecindeki ikinci füzeyi anlatan Güçlüer, "İkinci versiyonu üretildi. Gökdoğan'dan sonra Gökhan. Menzili ne kadar? 150 kilometre. Buna standoff, görüş ötesi mühimmat diyorlar." diye konuştu. Bu menzilin önemini açıklayan Güçlüer, şöyle devam etti:

"Türkiye ile Yunanistan ana karası arasındaki mesafenin 154 kilometre olduğunu düşünürsek bir füzenin yani Gökhan füzesinin ne kadar kıymetli ve etkili olduğunu düşünün. Yani şu anlama geliyor; Türk uçağı, Yunan uçağını Türk hava sahasından ayrılmadan, Yunan uçağı Yunan hava sahasındayken vurabiliyor. Çok kritik bir şey."

ABD, İSRAİL VE ÇİN'İ GERİDE BIRAKAN TEKNOLOJİ: GÖKBORA

Dr. Eray Güçlüer, en yeni füze olan GÖKBORA'nın testlerinin bitme aşamasında olduğunu ve bu füzeyi Savunma Sanayii Fuarı'nda bizzat inceleyip mühendislerinden bilgi aldığını söyledi. Güçlüer, GÖKBORA'nın menziline ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bunun menzili ne kadar? 250'nin üzerinde. 300 kilometre. Teknik tarifnamesinde 200 plus olarak geçiyor. Bunu sordum ben. 250'nin üzerinde, 280-300 bandında bunun menzili efendim. O ne demek peki 250 kilometre menzil demek? Yani şimdi İsrail'in elindeki F-35'lerin üzerinde maksimum menzili 250 kilometre olan Delilah füzeleri var. Daha ötesi yok. Yani bana deseniz ki İsrail'in elinde havadan havaya 300 kilometre menzilli bir füze var mı deseniz, yok. Bizde 280-300 kilometre. Bu 300 kilometre menzilli bir füze ve bu füze şu an ABD ve İsrail'in elindeki havadan havaya füzelerden daha uzun menzilli. Çin'in ürettiği PL-15 füzesinden menzilinden de daha uzun menzilli."

"MUTLAKA YAKALAYIP VURUYOR"

Güçlüer, füzenin hedefini kaybetmemesi için infrared ve termal dahil dört çeşit arayıcı başlığa sahip olduğunu belirterek, "Ne kayboluyor, ne hedefi ıskalaması söz konusu. Mutlaka yakalıyor ve vuruyor." dedi.

"METEOR FÜZESİNDEN DAHA ÜSTÜN"

Güçlüer, GÖKBORA'yı Avrupa yapımı Meteor füzesiyle de karşılaştırarak, "Meteor füzesi menzili 200 kilometredir. Kaçış imkansız bölgesi 60 kilometredir. Peki bunun ne kadar? Bunun menzili 300 kilometre, kaçış imkansız bölgesi 100 kilometre. Biri 60, biri 100." değerlendirmesinde bulundu.

"2030'DA ALANDA OYUN KURACAĞIZ"

Bu teknolojinin stratejik sonuçlarına işaret eden Güçlüer, KAAN savaş uçağı ile GÖKBORA'nın birleştiğinde Türkiye'nin hava muharebelerinde mutlak üstünlük sağlayacağını ifade etti. Güçlüer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2030'da da biz bunların stoklarını tamamlamış, bir bölümünü istediğimiz dost ve kardeş ülkelere vermiş; Kuzey Kıbrıs, Pakistan, Can Azerbaycan gibi ve kendi hinterlandımızda bir savunma ekolojisi kurmuş olacağız. Bu olunca İsrail'e şunu diyeceğim, 'Bir otur yerinde bakayım sen.' İsrail'in elinde nükleer silah olması, konvansiyonel sahada bunun üzerinden İsrail'e göre üstünlük sağlamamızı önlemiyor. Biz üstünüz. Hal böyle olunca artık bu üstünlük 2030'lardan itibaren Türkiye'nin alanda oyun kurmasına, oyun geliştirmesine ve diğer aktörlerin bölge üzerindeki etkinliğinin azalmasına sebep olacak."

Güçlüer, GÖKBORA'nın F-16'lar dahil olmak üzere Türkiye'nin istediği her uçağa takılabileceğini de ekledi.

 

Yorumlar 34 Yorum Var
  • M.Türk 14.10.2025 12:05
    HER ZAMAN DAHA İYİSİNİ DAHA GELİŞMİŞİNİ YAPMAYA DEVAM... Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Rabbim Reisimize güç kuvvet versin isi gücü rast gelsin inşallah.
  • Vatandaş 14.10.2025 11:54
    Ya bazı şeyleri aciklamayin yada gururla sunduğumuz bu teknolojiyi korumasını bilin lütfen, gözünü dikecek ve zorla almak isteyecek ,belki yaptırımlarla ele geçirmek isteyen ,bu teknolojiyi yapan insanlara tuzak kuracak çok tehditler olabilir ,lütfen tedbirli olun
  • Çorumlu 14.10.2025 09:53
    Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Rabbim Reisimize güç kuvvet versin isi gücü rast gelsin inşallah.
  • Reder 14.10.2025 09:43
    Bazı Hadislere göre büyük savaş öncesi 9 alık bir barış süreci olacak, sonra büyük ve korkunç bir savaş olacağı. Umarım dünkü barış imzası bu sürecin başlangıcı değildir. Yinede en hızlı şekilde hazırlanmalıyız.
  • Muhafız 14.10.2025 09:13
    Başta sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere emek veren, her bir vatan evladından Allah razı olsun. Gönül coğrafyamızın tek umudu Türkiyemiz' in bu sistemlere sahip olması ve üstelik tamamen yerli ve milli olması guru verici. Allah kerim.
Daha fazla yorum görüntüle