Pakistan'ın, Afganistan'ın Kandahar eyaletinin Spin Boldak bölgesine düzenlediği hava saldırılarında 40 kişinin öldüğü, 170 kişinin yaralandığı bildirildi.

Kabil merkezli Tolo News'ün yerel yetkililere dayandırdığı haberine göre Pakistan, Spin Boldak bölgesine hava saldırıları düzenledi.

Spin Boldak Halk Sağlığı Başkanı Kerimullah Zübeyr Ağa, yaptığı açıklamada, hava saldırılarının can kaybını artırdığını belirterek "Şu anda toplam 170 yaralı ve 40 ölü var." dedi.

Pakistan tarafından topçu saldırıları sonrası Nokli, Vardak, Kuchian, Şorabak ve Şehit bölgelerindeki bazı sivillerin evlerinin hasar gördüğü bildirildi.

Kandahar eyaletinde bulunan Spin Boldak, Afganistan-Pakistan sınırında yer alıyor.

- Pakistan-Afganistan arasındaki gerilim

Pakistan, "Pakistan Talibanı (TTP) örgütüyle mücadele" kapsamında 9 Ekim'de Kabil'e bazı hava saldırıları düzenledi.

Afgan güvenlik güçleri, 11 Ekim'de sınır bölgesindeki Pakistan karakollarına kapsamlı saldırılarla buna karşılık verirken çatışmalar yer yer alevlendi.

Afganistan yönetimi, Katar ve Suudi Arabistan'ın arabuluculuğuyla çatışmaların durduğunu açıkladı ancak 14 Ekim'de sınırda gerilim yeniden tırmandı.

Pakistan, Afganistan'ın ateşkes talebi üzerine 15 Ekim'de 48 saatlik geçici ateşkes ilan ettiğini duyurdu.

- Pakistan'ın Afgan yönetiminden beklentisi

Pakistan, Afganistan'da Taliban'ın 2021 yılında kontrolü ele almasından bu yana yeni yönetimin, TTP konusunda tedbir almasını istiyor.

İslamabad yönetimi, "terör örgütü" olarak sınıflandırdığı ve topraklarında çok sayıda eylem düzenleyen TTP'nin Afganistan'da mevzilendiğini, Kabil yönetiminin ise örgüte karşı tedbir almadığını belirtiyor.

Afgan yönetimi ise TTP'nin kendi topraklarında faaliyet göstermediğini savunuyor.

TTP, Afganistan ile Pakistan arasında İngiliz sömürge döneminde oluşturulan ve fiilen sınır işlevi gören Durand Hattı'nın iki ülkeye yayılmış Peştun kuşağındaki aşiretler bölgesini aktif şekilde kullanıyor.

Yorumlar 58 Yorum Var
  • Efsane 17.10.2025 12:54
    Niye teslim ettiler afgani Taliban'a İran'dan sonra Afgan başımıza bela Siyonist İngilizin planı ABD İsrail Vızıltı emirler katil İngiliz den
  • Ersever 17.10.2025 12:47
    Cumhurbaşkanımız hemen bu işe el atmalı. Filistin davası kadar önemli.
  • ali 17.10.2025 12:45
    ortadoğuda savaş bitmeyecek
  • Kamil 17.10.2025 12:37
    Gidin İtraille savaşın. Gene aynı oyun. Müslümanı müslümana kırdır. Bi akıllanmadınız.
  • gerçekçi 17.10.2025 12:33
    Pakistan işgalci bir ülkedir, nasılki İsrail Filistin'in topraklarını gasp ettiği için korkudan hergün Filistinlilere sorun çıkarııyorsa Pakistan da öyle yapıyor. bütün sorunları kendisi çıkarıyor sonra medyada ağlıyor. Taliban boşuna onların karakollarına saldırmadı. Pakistan çok kez sınırı ihlal etti bazı yerleri benim muhaliflerim buradadır diye bombaladı sonra Taliban mecbur kaldı.
Daha fazla yorum görüntüle