Türkiye'nin ev sahipliğinde NATO ve Türkiye'den deniz kuvvetleri ve hava kuvvetleri, sahil güvenlik komutanlığına bağlı yüzer ve uçar birlikler ile çeşitli ülkelerden gözlemcilerin katıldığı Nusret-2025 Davet Tatbikatı, Saros Körfezi'nde icra edildi.
Ege Denizi’nde geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Nusret 2025 Mayın Arama-Tarama Tatbikatı, Türkiye’nin denizlerdeki caydırıcılığını ve savunma kabiliyetini tüm dünyaya gösterdi. NATO kapsamındaki tatbikata 5 farklı ülkenin savaş gemileri katılırken, 21 ülkeden 44 gözlemci de bölgedeki faaliyetleri yerinde izledi.
Haber 7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin deniz yetki alanlarındaki kararlılığını ve teknolojik kabiliyetini gözler önüne seren tatbikatla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.
“TSK TÜM DENİZLERİNİ KORUYACAK GÜÇ VE KABİLİYETTE”
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Türk Donanması, Çanakkale ve İstanbul Boğazı’nda, Karadeniz’de ve Doğu Akdeniz’deki tüm deniz yetki alanlarında, Türkiye’nin hak ve menfaatlerini koruyacak güç, kudret ve kabiliyete sahiptir. Bunu biz orada sahada çok net gördük, aynı zamanda bütün dünya da gördü.
Tatbikatta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu da yer aldı. Dr. Güçlüer, komutanlarla gerçekleştirdikleri görüşmelerde tatbikatın hedefinin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin müşterek harekât kabiliyetini uluslararası gözlemciler önünde sergilemek olduğunu belirtti.
MALAMAN MAYINI İLK KEZ DENENDİ
Tatbikatta dikkat çeken en önemli gelişmelerden biri de Türkiye’nin ilk yerli ve milli akıllı deniz dip mayını *MALAMAN'ın test edilmesi oldu. Güçlüer, bu sistemin özelliklerini şöyle anlattı:
MALAMAN, 100 metre derinliğe kadar dalabiliyor. Bu da onu düşman denizaltılarına karşı etkili bir unsur haline getiriyor. Ayrıca yapay zekâ destekli bir sistem. Dost unsurlara temas ettiğinde patlamıyor; sadece düşman olarak tanımlanan hedeflere karşı etkili oluyor.