İsrail ile Suriye arasında ABD öncülüğünde yürütülen güvenlik görüşmeleri tıkanırken, İsrail ordusunun son bir yılda 800 kilometrekarelik Suriye toprağını daha işgal ettiği ortaya çıktı. Tel Aviv yönetimi, işgal ettiği bu yeni alanlarda 19 askeri üs kurarak bölgedeki fiili hakimiyetini genişletti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Savunma, Dışişleri ve istihbarat yetkilileriyle birlikte Golan çevresindeki işgal altındaki bölgelere yaptığı ziyaret, müzakerelerdeki çıkmazın ardından geldi.
Şam yönetimi, Netanyahu’nun ziyaretini “işgali meşrulaştırma girişimi” olarak nitelendirirken; BM, Katar ve Ürdün başta olmak üzere uluslararası toplum İsrail’in adımlarını sert şekilde eleştirdi. Suriye Cumhurbaşkanı Şara, 8 Aralık 2024’te Baas rejiminin devrilmesinden bu yana İsrail’in ülkeye 1000’den fazla hava, 400’den fazla kara saldırısı düzenlediğini açıkladı. BM Ateşkes Gözlem Gücü’nün (UNDOF) sorumluluğundaki bölgelerde dahi ilerleyen İsrail ordusu, yer yer tarım alanlarını tahrip etti, sivilleri alıkoydu ve baskınlar düzenledi.
İsrail’in genişleyen işgaline karşı Şam yönetimi, Tel Aviv’in 8 Aralık 2024’ten itibaren ele geçirdiği 800 km²’lik alandan çekilmesini ve 1974 Kuvvetlerin Ayrıştırılması Anlaşması’nın yeniden uygulanmasını talep ediyor. Ancak İsrail tarafı, yeni bir güvenlik düzenlemesi dayatmakta ısrarcı. Sürecin çıkmaza girmesi bölgedeki tansiyonu yeniden yükseltirken, UNDOF’un rolü ve tampon bölgenin geleceği de belirsizliğe sürüklenmiş durumda.