Doğada yetişen mantarları bulmak ayrı, zehirli olup olmadıklarını öğrenmek ise ayrı dert. İstanbul gibi büyükşehirlerde mantar tüketimi genellikle marketler üzerinden satın alınarak gerçekleştiriliyor. Doğada zehirli olarak bulunan mantarların riskine dikkat çeken uzmanlar, mantarların tespitinin oldukça zor olduğunun altını çiziyor. Öte yandan marketlerden alınan mantarlarda da bazı koşullar önemli... Öyle ki, son 1 ayda İstanbul'da 60 kişi mantar zehirlenmesi nedeniyle hastaneye başvurdu. 

Uzmanlar bu nedenle vatandaşları mantar konusunda dikkatli olmaları yönünde uyardı.

Sancaktepe İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İç Hastalıkları Uzmanı olan Dr. Güngör Sitar da mantar zehirlenmelerine dikkat çekti.

"KÖY GEÇİREN, ÖLÜM MELEĞİ, YOK EDİCİ MELEK' GİBİ İSİMLER BİLE KOYMUŞLAR'

Sancaktepe İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi'nde İç hastalıkları Uzmanı Dr. Güngör Sitar, geçmiş zamanlarda mantarlara verilen isimleri hatırlatarak doğadan bilinmeden toplanan mantarların tehlikeli durumuna dikkat çekti;

Sitar, "Son zamanlarda özellikle sonbaharın girmesiyle beraber mantar zehirlenmelerinde ciddi bir artış yaşandı. Özellikle sonbaharın uzaması, kışın başlamasının gecikmesi mantarların daha uzun süre doğada var olmasına sebep oluyor. İnsanlarımız da güzel havalardan faydalanıp doğada geziye, yürüyüşe, pikniğe çıkmak istediğinde bu mantarları görüp maalesef toplayarak tüketme gibi eylemlerde bulunuyorlar. Bunların tüketimi çok riskli ve tehlikeli. Bununla beraber mantar zehirlenmeleriyle acil servislere başvurular oluyor. Bunların bazıları gerçek mantar zehirlenmesi olarak ciddi sorunlar yaşıyorlar. Biz bu hastaları yatırıp elimizden gelen tüm tedavilerle takip etmeye, toparlamaya çalışıyoruz. Asıl tıbbi ismi amanita ve galerina olan türler özellikle çok yaygın ve zehirli mantarlar. Türkiye'de de bu mantarlar var. Amanita türü özellikle bizim marketlerde aldığımız beyaz kültür mantarına çok benzer. Galerina türü de ülkemizde çok meşhur olan kanlıca mantarına çok benzer. Bunların özellikle tehlike yarattığını söyleyebilirim. Bu mantarlar açık havada sporlarla yayılan bitkiler aslında. Uzun yıllar aynı yerden mantar topladığını iddia eden, aynı tip mantar topladığını iddia eden hastalarımız da oldu. Kuvvetle muhtemel bu bölgeye bu saydığımız mantarların sporları bir şekilde ulaşıyor. Bu sporlar o kadar kolay ulaşır ki, böceklerde hatta kuşların paçalarına bile bulaşarak deniz aşırı yerlere taşınabilen yapılar. Sporlar bu bölgede aynı benzeri diğer mantarların yanında üreyerek halkın bir nevi de kandırılmasına yol açıyorlar. Çünkü; 'biz yıllardır burada topluyoruz, hep yiyoruz hiçbir sorun olmadı' diyorlar." dedi.

Yorumlar 0 Yorum Var