Cezayir Parlamentosu, 24 Aralık 2025’te Fransız sömürgeciliğini 1830-1962 dönemi için “devlet suçu” ilan eden yasayı oy birliğiyle kabul ederek tarihi bir adım attı. Fransa merkezli Le Point dergisi, kararı sadece geçmişle yüzleşme olarak değil, bölgesel güç dengelerini etkileyen stratejik bir hamle olarak değerlendirdi. Dergi, yasayı “Erdoğan kazandı” başlığıyla duyurarak, sürecin Türkiye-Fransa nüfuz mücadelesiyle doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

Yasa; Fransa’dan resmi özür, tazminat ve yağmalanan malların iadesini talep ederken, sömürgeciliği öven yayın ve söylemlere ağır yaptırımlar öngörüyor. Le Point’e göre Ankara, son yıllarda Cezayir ile ekonomik ve kültürel bağlarını güçlendirerek sömürgeciliğin mağdurlarının sesi konumuna geldi ve Paris’in Mağrip’teki etkisini dengeleyen bir aktör haline dönüştü. Bu tablo, Fransa’nın bölgedeki manevra alanını daraltıyor.

Dergi, Cezayir’in talepleri ve Türkiye’nin artan etkisiyle Paris’in ciddi bir sıkışma yaşadığını, Afrika ve Akdeniz’de dengelerin hızla değiştiğini yazdı. Cezayir’in Batı Sahra meselesinde Polisario Cephesi’ne verdiği destek ve Fransa’nın Fas’a yakın durması da iki ülke arasındaki gerilimi derinleştirirken, kabul edilen yasa sömürge geçmişiyle hesaplaşmada yeni bir dönemin kapısını aralamış görünüyor.

Yorumlar 0 Yorum Var