Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, ABD’nin son dönemde artan agresif politikalarının yalnızca ekonomik nedenlere dayanmadığını belirterek, Washington yönetiminin küresel güç kaybı nedeniyle yeni bir jeopolitik savunma hattı kurmaya çalıştığını söyledi.
Haber7 Güvenlik Analisti Dr. Eray Güçlüer, ABD’nin küresel siyasette giderek daha sert ve müdahaleci bir çizgiye yönelmesini değerlendirerek, bu sürecin Antik Yunan tarihçisi Tükidides’in “Güçlü kazanır, zayıf katlanır” anlayışının günümüzdeki yansıması olduğunu ifade etti.Güçlüer, "Fakat Maduroyu kaçırma planı Trump'ın eline patlayabilir" dedi.
"KOLAY KOLAY ÇÖZÜLECEK BİR MESELE DEĞİL"
Dr. Güçlüer’e göre ABD’nin izlediği bu politikanın arkasında iki temel neden bulunuyor. Bunlardan ilki ekonomik kriz. ABD’nin 40 trilyon dolara yaklaşan borç yükü, Çin ve Uzak Doğu Asya karşısında yüksek katma değerli üretimde geride kalması ve sermayenin Asya’ya kayması, Washington yönetimini daha saldırgan adımlar atmaya zorluyor. Güçlüer, ABD’nin bu açığı kapatmak için diğer ülkelerin kaynaklarına yöneldiğini ancak bu ekonomik sorunun artık kolay kolay çözülebilecek bir noktada olmadığını vurguladı.
"ABD'NİN SAVUNMA KUŞAĞI ZAYIFLADI"
Ancak meselenin yalnızca ekonomik olmadığını belirten Dr. Güçlüer, asıl kritik başlığın ABD’nin küresel hegemonik gücündeki zayıflama olduğunu söyledi. ABD’nin Avrupa ve Orta Doğu üzerindeki etkisini kaybetmeye başladığını dile getiren Güçlüer, Uzak Doğu Asya’da da ABD’nin savunma kuşağının ciddi şekilde zayıfladığını ifade etti.
Güney Kore, Japonya, Tayvan, Filipinler, Malezya ve Tayland hattında kurulan kuşağın kırılgan hale geldiğini belirten Güçlüer, Çin’in bu hattı her an delebilecek kapasiteye sahip olduğunu kaydetti.