Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Asrın İnşası: Güçlü Türkiye’nin İhya Vizyonu Paneli'nde açıklamalarda bulundu.

İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen “Asrın İnşası, Güçlü Türkiye’nin İhya Programı”nda konuşan Kurum, depremin üçüncü yılına girilirken hayatını kaybedenleri anarak, “Acısı hâlâ taze olan deprem şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum” dedi. Kurum, depremin ardından geçen süreci “çok zor ve ağır” olarak nitelendirirken, sahada bizzat yaşananlara tanıklık ettiklerini vurguladı.

“SON BİN YILIN EN AĞIR FELAKETLERİNDEN BİRİ”

Bakan Kurum, 6 Şubat 2023 sabahı saat 04.17’de yaşanan depremlerin Türkiye tarihindeki en büyük afetlerden biri olduğunu ifade ederek, “11 ilimizi ve 14 milyon vatandaşımızı doğrudan etkileyen bir depremden bahsediyoruz” dedi. Depremde 53 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 100 binden fazla kişinin yaralandığını belirten Kurum, binlerce binanın yıkıldığını aktardı.

Ekonomik kayıplara da değinen Kurum, depremin doğrudan maliyetinin 104 milyar dolar olduğunu, dolaylı kayıplarla birlikte bu rakamın 150 milyar doları aştığını söyledi.

KÜRESEL VE BÖLGESEL KRİZLERİN ORTASINDA YAŞANDI

Kurum, depremin küresel ve bölgesel krizlerin yoğun olduğu bir dönemde meydana geldiğine dikkat çekti. Küresel pandeminin etkilerinin sürdüğü, Rusya-Ukrayna savaşının başladığı, Suriye’de çatışmaların devam ettiği ve tedarik zincirlerinde ciddi aksamaların yaşandığı bir süreçte depremin gerçekleştiğini ifade eden Kurum, iklim krizine bağlı afetler ve terör tehdidinin de tabloyu ağırlaştırdığını kaydetti.

İLK TEMELLER 15’İNCİ GÜNDE ATILDI

Depremin hemen ardından hem arama kurtarma çalışmalarının hem de kalıcı konutların inşasının eş zamanlı başlatıldığını belirten Kurum, “15’inci günde ilk temelleri attık, 45’inci günde ilk konutları teslim ettik” dedi. Osmaniye’de erken teslim edilen konutlarda vatandaşların güven içinde yaşamlarını sürdürdüğünü dile getiren Kurum, sürecin hızla ilerlediğini vurguladı.

3 BİN 481 ŞANTİYEDE KESİNTİSİZ ÇALIŞMA

Yeniden inşa sürecinde 11 ilde toplam 3 bin 481 şantiye kurulduğunu aktaran Kurum, yaklaşık 200 bin mimar, mühendis ve işçinin 7 gün 24 saat esasına göre çalıştığını söyledi. Bu süreçte saatte ortalama 23, günde ise 550 konut üretildiğini belirten Kurum, “Bugün itibarıyla 455 bin konutu tamamlayarak teslim ettik” ifadelerini kullandı.

“ŞEHİR SADECE BİNA DEĞİLDİR”

Bakan Kurum, yeniden yapılanma sürecinde yalnızca konut üretimine odaklanılmadığını, bütüncül bir şehircilik anlayışı benimsendiğini belirtti. Şehrin sadece fiziksel bir mekân değil, aynı zamanda toplumsal hayatı şekillendiren bir yapı olduğunu vurgulayan Kurum, “Camisiyle, çarşısıyla, okulu ve meydanıyla insanı merkeze alan yaşam alanları oluşturduk” dedi.

Bu kapsamda 11 ilde yeni meydanlar inşa edildiğini, sosyal donatı alanlarının planlandığını aktaran Kurum, şehirlerin kimliğinin korunmasına özel önem verildiğini söyledi.

Yorumlar 0 Yorum Var